Zorg

Allergie in huis. Hoe voorkom je huisstofmijt in je huis?

Niezen, een verstopte neus, branderige ogen en vermoeidheid door allergische reacties in je eigen huis. Hoe richt je je woning zo in dat de huisstofmijt geen grip op je krijgt?

Annelies Verhelst (31) uit Haarlem heeft al haar hele leven last van allergieën. ,,Ik ben allergisch voor gras, honden en huisstofmijt. Ik heb het laatst weer laten testen door een KNO-arts, die bevestigde nog eens dat ik bij de zwaarste categorie hoor. Daarom helpt het mij om aanpassingen te doen in huis.”

Klachten

Verhelst heeft altijd last van haar keel, niesbuien, een loopneus, vermoeidheid en ze is vaak suf. ,,Alsof mijn hoofd vol zit met slijm. Gelukkig ben ik eraan gewend.” Toen ze anderhalf jaar geleden ging verhuizen, besloot ze aanpassingen te doen in huis. Geen stoffen gordijnen, geen kleden op de vloer, anti-allergische kussens op bed en een hoes om haar matras. ,,Het hielp fantastisch. Ik was er zelf verbaasd over hoe goed het opeens met me ging. Ik ben minder moe en ik heb veel minder last van een verstopte neus. Vooral de hoes om mijn matras is een wereld van verschil. Ik word opeens helder wakker. Vroeger begon ik de dag al met een benauwd gevoel, dat heb ik nu niet meer. Ik weet zeker dat het aan mijn bed ligt, want als ik een keer een nachtje ergens anders slaap, word ik meteen weer wakker met klachten.”

 

Verhelst heeft ook een luchtbevochtiger tegen droge lucht in huis en twee luchtzuiverende lepelplantjes. ,,Dat helpt een beetje. Ik ga nog wat van die plantjes bijhalen.”

Allergie

In Nederland heeft ongeveer een kwart van de mensen last van allergie. Allergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen, de allergenen. In huis gaat het vooral om huisstofmijt. Als je er last van hebt krijg je eczeem, niesbuien, een verstopte neus, moeite met ademhalen, tranende ogen en vermoeidheid. De beste manier om allergie te voorkomen is het vermijden van allergeen.

 

,,Als je allergisch bent voor huisstofmijt heb je er in de winter meer last van”, zegt Pauline van Voorst van het Longfonds. ,,Er zitten meer van die beestjes in huis. De verwarming staat aan, er wordt minder gelucht en het is wat vochtiger. Daar houden ze van.”

 

Huisstofmijten eten huidschilfers van mensen, daarom zitten ze vaak in je bed. Maar ook in gordijnen, tapijten, stoffen meubels, knuffels en kleding gaan ze graag zitten. ,,Als je last hebt van huisstofmijtallergie is het verstandig jouw huis aan te passen”, aldus Van Voorst. ,,Dan kom je minder met prikkels in aanraking.”

 

Tapijt en kleden kun je beter wegdoen. Vloerbedekking als vinyl of laminaat is meer geschikt. Een leren bankstel is beter dan één van stof. Het loont de moeite, we horen vaak van patiënten dat het verschil maakt. Het is wel van belang om het grondig aan te pakken.”

allergie

Vriezer

Voor matrassen, kussens en dekbedden zijn speciale hoezen te koop waar de huisstofmijt niet doorheen kan. Het is verstandig om beddengoed minimaal eens in de twee weken op zestig graden te wassen. Daar kan de huisstofmijt niet tegen. Als het beddengoed daar niet tegen kan, mag je het ook 24 uur in de vriezer stoppen. Dat is even effectief.

 

Van Voorst::,,Verder is het belangrijk je huis voldoende te luchten. Laat ventilatieroosters open staan en zet een raam op een kier, ook in de winter.”

 

Verhelst neemt al deze maatregelen, want het helpt tegen haar klachten. Ook al moet ze inleveren op sfeervolle inrichting. ,,Het is lastig een balans te vinden tussen gezelligheid en anti-allergische maatregelen. Ik ben van nature niet zo’n opgeruimd type. Kleedjes en mooie gordijnen maken het gezellig, maar dat kan ik beter niet doen. Ik heb alleen koude materialen in huis: rolgordijnen en gladde vloeren. Geen gezellige gebreide poef of schapenvachtjes voor mij. Ik heb één vloerkleed. Een kleine concessie. Zo vind ik het best gezellig qua inrichting en hoef ik óók geen pillen te slikken.”

 

Bloemen

Ook Nancy van den Heuvel (45) uit Arnhem heeft veel baat bij de maatregelen die ze in huis heeft genomen. ,,Het werkt. Een hoes om mijn matras vind ik te benauwd, zeker in de zomer, maar ik heb wel een hoes om mijn kussen en een wasbaar dekmatras. Mijn interieur is vrij kaal en glad met rolgordijnen en laminaat. Dat is makkelijk schoon te houden.”

 

Alles wat van stof is, zoals kussens en stoeltjes, koopt ze regelmatig nieuw. ,,Gelukkig hou ik van kaal. Ik maak het gezellig met bloemen en kleuren. Ik kijk bij alles of het niet te stoffig is. Zelfs bloemen kunnen stoffig worden als je ze niet goed nat houdt. Daar word je handig in. Voor mij werkt het zo goed dat ik met mijn medicijnen ben gestopt.”

Pollenhor

Als je geen allergie voor huisstofmijt hebt, maar voor pollen in je tuin, zijn juist het voorjaar en de zomer problematischer. ,,Het is belangrijk pollen te vermijden”, zegt Van Voorst. ,,Lucht je huis in de vroege ochtend en late avond. Dan is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht meestal het laagst. Plaats een pollenhor, een speciale hor die zorgt dat er geen pollen naar binnen komen. En droog de was liever niet buiten. Het stuifmeel kan eraan blijven kleven.”

 

Sommige hooikoortspatiënten mijden de tuin. Marjolein Vos (23) uit Zeewolde heeft haar tuin zo ingericht dat ze in elk geval naar buiten kan. ,,Mijn ouders hebben de tuin, toen ik nog thuis woonde, helemaal betegeld met een paar borders aan de zijkant. Geen gras voor ons. Ze checkten regelmatig of er geen paardenbloemen in de borders groeiden. Als ik daarmee in aanraking kom, krijg ik onmiddellijk rode ogen.”

 

Nu ze op haarzelf woont, doet ze hetzelfde met haar tuin. Mijn vriend let op de aanwezigheid van paardenbloemen. Ik werk zelf nooit in de tuin. Helaas helpt het niet op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn. Dan heb ik zelfs in mijn betegelde tuin last en is binnen blijven de enige optie.”

Tips

  • Bewaar boeken en spullen in een afgesloten kast. Dan zweeft er minder stof rond
  • Houd je huis leeg, kies voor afneembare materialen en vermijd (vloer) kleden
  • Kies voor lamellen, rolgordijnen en jaloezieën in plaats van stoffen gordijnen
  • Koop een anti-allergie stofzuiger ( Bol.com verkoopt ze onder andere)
  • Koop een speciale hoes om je matras
  • Een luchtreiniger houdt de lucht in huis schoon
  • Er zijn planten die de lucht zuiveren. Ze nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht en breken die af. Het zijn natuurlijke luchtverfrissers. De lepelplant en krulvaren zijn hiervan voorbeelden
  • Ventileer je huis

 

Tekst: Arwen Kleyngeld

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)