Beweging

Mag je naar de sauna of sporten als je zwanger bent?

Zwangerschap en sauna. Is dat een goede combinatie. Voorheen afgeraden om naar de sauna te gaan en zelfs een warm bad was een taboe.  “En dat is voor niets nodig”, stellen onderzoekers in een publicatie in Sports Medicine vast. “De kans dat de lichaamstemperatuur zo hoog oploopt dat ze gevaar vormt voor de baby, is klein.”

 

Sport is gezond, ook voor toekomstige moeders en hun ongeboren baby. Toch werd veel zwangere vrouwen vroeger sport of bijvoorbeeld een bezoek aan de sauna afgeraden om zo ‘hittestress’ te vermijden. Een lichaamstemperatuur van meer of gelijk aan 39° zou schadelijk zijn voor het ongeboren kind, bleek uit onderzoeken van jaren terug.

Sport en sauna 

Een recent onderzoek, gepubliceerd in British Journal of Sports Medicine, lijkt dat nu tegen te spreken. 347 zwangere vrouwen werden nauwgezet onderzocht tijdens het sporten of een saunabezoek. Bij de zwangere vrouwen klom de lichaamstemperatuur nooit boven de 39°C. De gemiddelde temperatuur tijdens sport was 38,3°C, bij oefeningen in het water 37,5°C, bij een (droge) sauna klom de temperatuur naar 37,6° en in een warm bad naar 36,9°. 

 

De onderzoekers stellen verder dat een training van drie kwartier in een verwarmd zwembad geen risico’s inhoudt. Net als 20 minuten in een warm bad van 40°C of in een sauna van 70°C.

zwanger

Dit in combinatie met een hogere luchtvochtigheid is meer risicovol omdat zweet zo minder goed verdampt en je ook minder snel gaat afkoelen. Op warme en vochtige dagen kun je het als zwangere dus beter wat rustiger aan doen. Voor de rest is het risico bijzonder klein, staat in het onderzoek, en hebben toekomstige moeders vooral plezier van sport of een kort bezoekje aan de sauna.  

Finland 

Dokter Hendrik Cammu verwijst naar Finland. “Daar worden sauna’s niet afgeraden en gaan vrouwen de sauna in zoals wij hier onze schoenen aandoen, ook tijdens de zwangerschap. Een onderzoek gaat natuurlijk altijd over gemiddelden en elke vrouw reageert anders. Zwangere vrouwen luisteren best naar hun eigen lichaam en voelen meestal wel wat kan. Vermijd extremen en overdrijf niet. Zolang je niet misselijk of duizelig bent, kan je gerust even de sauna of fitness in.” 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3738 Alle berichten van