Zorg

Welke factor zonnebrand moet je gebruiken?

Goed nieuws voor zonaanbidders. Het is zomer!  Maar we weten allemaal: onbeschermd in de zon zitten is heel onverstandig. Smeer je dus goed in. Maar welke factor  (SPF) moet je kiezen?

Smeren

Vooral bleke zonaanbidders moeten zich volgens dermatoloog Jorrit Terra met een hogere factor insmeren. ,,Nederlanders met huidtype 1 en 2 moeten zeker factor 30 gebruiken op de zonnigste dagen”, meent Terra, verbonden aan het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle
Er is in Nederland te weinig insmeerbe­wust­zijn, met als gevolg huidverban­ding, vroege veroude­ring en huidkanker

Donkerdere huid

Wie een donkerder huidtype heeft ontkomt er ook niet aan. ,,Zij kunnen factor 20 gebruiken, maar voor iedereen geldt eigenlijk: altijd insmeren als je in de zon zit, elke twee uur opnieuw en vooral niet te zuinig met je crème. We zijn geneigd maar een dun laagje aan te brengen, maar een flink laagje is echt noodzakelijk.”

 

,,Mensen realiseren zich niet dat de huid ook een orgaan is die goed beschermd moet worden”, constateert Terra. ,,Er is in Nederland te weinig insmeerbewustzijn, met als gevolg huidverbranding, vroege veroudering en huidkanker.”

factor

Huidgeheugen

De dermatoloog wijst op het zogenaamde geheugen van de huid. ,,Als je op jongere leeftijd vaak verbrandt, veroudert je huid later sneller en is het risico op huidkanker groter. De huidcellen hebben een geheugen, waardoor ze de keren dat de huid verbrand is geweest, onthouden.”

 

Toch moeten we vooral niet vergeten dat de zon ook goed voor ons is, zegt Terra. ,,Door blootstelling aan uv-straling in zonlicht maken we vitamine D aan. Dat hebben we nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.” Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het tegengaan van andere vormen van kanker, zoals botkanker en darmkanker.

Tekst: Naz Taha

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3780 Alle berichten van