Zorg

Ontstoken tandvlees onderschat. Ook door zorgverzekering

Ruim een op de tien Nederlanders heeft ontstoken tandvlees. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering en dat moet veranderen, vinden gespecialiseerde tandartsen van het UMCG.

Parodontitis

Op de Europese Gum Health Day (Gezond Tandvlees Dag), woensdag 16 mei, vragen parodontologen aandacht voor het volgens hen groeiende probleem van ontstoken tandvlees. Het heet parodontitis, het komt bij meer dan een op de tien Nederlanders voor, en dat worden er steeds meer.

 

Ernstig ontstoken tandvlees kan een teken zijn van een slechte algemene gezondheid en die zaken versterken elkaar. ,,Als je halve mond ontstoken is, heb je in feite een enorme wond in je lichaam’’, zegt professor Frank Abbas. ,,Je merkt het alleen vaak niet want het zit aan de binnenkant van je tandvlees. Als je diabeet bent en zo’n grote wond aan je been of voet zou hebben – en het zou al langere tijd niet lukken die wond te helen – dan zouden artsen al snel overwegen dat been te amputeren.’’

Ziektes

Door de ontsteking maakt de lever bepaalde stofjes aan die de vreemde indringers in het lichaam moeten bestrijden. Die stofjes hebben ook effecten op andere plekken in het lichaam. Ziektes als hart- en vaataandoeningen, diabetes en reuma worden dan erger.

 

In praktijk blijkt dat patiënten die met ontstoken tandvlees bij de tandarts komen vaak van alles onder de leden hebben. ,,De mondholte is de toegangspoort van het lichaam’’, zegt Tjakkes.

ontstoken tandvlees

Basisverzekering

Maar parodontitis is een probleem van tandartsen en de tandzorg wordt in Nederland niet vergoed vanuit de basisverzekering. Mensen moeten zelf een tandzorgverzekering afsluiten en die dekt ook lang niet alles. Een behandeling tegen parodontitis is veel werk en dus duur. ,,Een goede behandeling kost zomaar 3000 euro’’, weet Tjakkes. ,,Dan zeggen nogal wat mensen: ‘trek dan mijn hele gebit maar’. Een kunstgebit zit immers wél in de basisverzekering.’’

 

Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de behandeling veel minder ingrijpend en dus goedkoper.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)