Zorg

Aantal operaties voor maagverkleining neemt toe in Noord-Nederland

Het obesitascentrum van Medisch Centrum Leeuwarden breidt uit. Buiten Friesland worden drie poli’s geopend. Vandaag krijgt het centrum internationale erkenning.

Marloes Emous, bariatrisch chirurg MCL.   Foto: Leeuwarder Courant

Maagverkleiningen

MCL en Heelkunde Friesland willen de intake voor zogenaamde bariatrische ingrepen, vooral maagverkleiningen, dichter bij de patiënt doen. Daartoe worden nog dit jaar poliklinieken geopend in Emmeloord en in Drenthe, bij voorkeur in Assen. Daarnaast is er al een buitenpoli in gebruik genomen in Marum, die later mogelijk naar een oostelijker plaats in Groningen verhuist. De operaties blijven plaatsvinden in het ziekenhuis in Leeuwarden.

 

Dat maken MCL en Heelkunde Friesland bekend op de dag dat het Centrum Obesitas Noord Nederland, zoals het centrum voortaan gaat heten, in Athene erkenning krijgt van IFSO, de internationale federatie voor de operatie van obesitas en metabole stoornissen. Het centrum mag zich op het gebied van maagverkleiningen voortaan Centre of Excellence noemen, wat inhoudt dat het ziekenhuis aan hoge standaarden voldoet. Zo levert meer dan 80 procent van de zwaarlijvigheidsoperaties binnen een half jaar een halvering van het overgewicht op.

Aantal operaties

Het aantal operaties tegen ernstig overgewicht neemt nog steeds toe in het MCL. Dit jaar verwacht het ziekenhuis zo’n 850 patiënten te opereren, tegen zo’n zevenhonderd de voorgaande jaren. Het is een verdubbeling ten opzichte van 2010. De patiënten komen hoofdzakelijk uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In die volgorde.

Wanneer maagverkleining?

Voor een maagverkleining kom je in aanmerking als je een Body Mass Index (BMI) hebt van ten minste 40 en diverse andere maatregelen zoals diëten geen uitkomst hebben geboden. Dat is bijvoorbeeld het geval als een vrouw van 1,75 meter 122 kilo weegt. Er is dan sprake van ziekelijk overgewicht. Een maagverkleining komt ook in beeld als er als gevolg van iets minder ernstige zwaarlijvigheid sprake is van suikerziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol of andere levensbedreigende ziektes. Volgens de gezondheidsmonitor kampt één op de zeven tot acht Friezen met ernstig overgewicht.

 

Een maagverkleining is een levensveranderende ingreep met grote gevolgen, zegt bariatrisch chirurg Marloes Emous. ,,Het is een ingreep die je voor de rest van je leven kiest. Je zult moeten leren kleine porties te eten, een drie-gangendiner zit er niet meer in.”

maagverkleining

Andere leefstijl

Daarnaast moet de patiënt gezonder leren eten en gestructureerd aan beweging moeten doen. ,,We merken heel duidelijk dat het hele gezin ervan profiteert als een van de leden een maagverkleining heeft ondergaan. Ze gaan allemaal bewuster eten.” Patiënten vallen spectaculair af en krijgen een ander leven terug. De zwaarste patiënt die in Leeuwarden is behandeld woog 270 kilo en verloor ongeveer de helft van diens gewicht. Vier op de vijf patiënten is vrouw. ,,Een deel van deze mensen kan de vroegere, fysieke baan weer oppakken. Patiënten krijgen hun zelfvertrouwen terug. Ik had een patiënte die na een behandeling voor het eerst van haar leven werd nagefloten op straat.”

 

De maagverkleining heeft een aanzienlijk effect op onder meer migraine, depressie, slaap apneu, astma, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, leverziekte, stofwisselingsstoornissen, overbeharing, incontinentie, artrose, vaatproblemen aan de benen en jicht. Bovendien neemt de kans op verschillende kankers enorm af. ,,De overlevingswinst is zes tot acht jaar.”

Mini gastric bypass

Bij een reguliere maagverkleining wordt zo’n 5/6 deel van de maag verwijderd. Het noordelijk obesitascentrum is vooral gespecialiseerd in een andere ingreep, de zogenaamde mini gastric bypass. Daarbij wordt het overgrote deel van de maag figuurlijk afgesneden, evenals anderhalve meter van de dunne darm, waardoor het voedsel sneller en op een andere plek naar de darm wordt afgevoerd. ,,Andere darmhormonen zorgen er dan voor dat je minder trek hebt, bovendien verandert je smaak”, legt Emous uit. Met deze behandeling behaalt het centrum de beste resultaten. ,,Het bevalt ons erg goed.”
Internationale erkenning voor maagverkleining van MCL

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)