Zorg

Acnes. Buikpijn door een beknelde zenuw in de buik

Buikpijn door een beknelde zenuw. Chirurg Vincent Heemskerk van Ommelander Ziekenhuis Groep legt uit wat Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome (ACNES), oftewel buikpijn door een beknelde zenuw is .

buikpijn02

Tijdens het ramen wassen kreeg de 30-jarige Sabine opeens hevige buikpijn op één specifieke plek. Ze kon de pijn met een vinger aanwijzen. Het eerste waar ze aan dacht was haar blindedarm. Ze belde de huisarts die nog dezelfde dag een plaats op het spreekuur had. Na onderzoek stuurde de huisarts Sabine door naar een internist voor verder onderzoek. Om een ziekte van de galblaas, lever,darmen, eierstokken of andere organen uit te sluiten, werd onder andere echografie-en MRI-onderzoek gedaan. Deze onderzoeken toonden geen afwijkingen in de buik aan. De heer Loualidi, ook internist, dacht aan een beknelde zenuw (ACNES) en stuurde Sabine door naar de chirurg.

Buikwand en ACNES

Heemskerk: “Pijnklachten als bij Sabine kom ik vaak tegen in mijn spreekkamer. Evenals bij Sabine, hebben ook bij andere patiënten veel onderzoeken plaatsgevonden om diverse oorzaken uit te sluiten. Artsen denken vaak niet dat de oorzaak van de klachten in de buikwand kan zitten. Veel artsen zijn namelijk onbekend met ACNES. Dat komt met name vanwege het feit dat het syndroom nauwelijks wordt beschreven in de medische literatuur. Dit kan weer tot gevolg hebben dat patiënten ten onrechte worden geopereerd aan hun galblaas, blindedarm of baarmoeder. In mijn praktijk zie ik patiënten met deze klachten in alle leeftijdsgroepen van zestien tot en met negentig jaar.”

Wat is ACNES?

Het syndroom ACNES “Chronische buikpijn wordt soms veroorzaakt door een probleem in de buikwand”, gaat Heemskerk verder.“Dit terwijl van oudsher altijd wordt gezocht naar een probleem in de buikholte. Het uiteinde van de gevoelszenuw zit om onduidelijke reden bekneld en veroorzaakt buikpijn. Dit type buikpijn heet ACNES. De pijn die door dit syndroom wordt veroorzaakt, zorgt ervoor dat patiënten vaak niet meer aan het gewone leven kunnen deelnemen. De pijn kan af en toe in een milde vorm aanwezig zijn, maar kan zich ook manifesteren in een extreme onhoudbare pijn.

Oorzaken ACNES

Echte oorzaken voor ACNES zijn nog niet aan te wijzen. Het kan plotseling optreden tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap, fitness of bij een lokaal trauma. Door bij Sabine druk uit te oefenen op een gebied van de buik, kwamen de klachten in alle hevigheid terug. Reden genoeg voor mij om uiteindelijk de diagnose ACNES voorop te stellen. Om meer zekerheid over de juistheid van de diagnose te krijgen, wordt op de plaats van de pijn verdovingsmiddel ingespoten. Wanneer de pijn nu sterk vermindert, is dit een sterke aanwijzing voor een ingeklemde zenuw.”

Behandeling ACNES

Heemskerk: “Na overleg met Sabine hebben we besloten de beknelde zenuw te behandelen met een verdovende injectie met corticosteroïden op de pijnplek, daar waar de zenuw door het kapsel van de buikspier heen komt. Ze voelde na enkele minuten al minder pijn en alleen dit al bleek een grote opluchting voor Sabine te zijn. Meestal raakt de verdoving na een aantal uren uitgewerkt. Opvallend is echter dat bij een belangrijk deel van de mensen het pijnstillende effect langer aanhoudt dan de bekende werkingsduur van de verdoving. Zo ook bij Sabine. Zij hoorde bij de 15 tot 20% van de patiënten die na deze eenmalige injectie, blijvend pijnvrij zijn geworden.”

buikpijn, menstruatiepijn

Operatie

Het komt ook voor dat een verdovende injectie niet werkt, dan valt een operatie te overwegen. “Bij deze ingreep wordt vóór de operatie het pijnpunt met een stift aangegeven en wordt op deze plaats een dwarse snede gemaakt. Tijdens de operatie wordt het beknelde zenuwuiteinde doorgenomen. Het doornemen van het zenuwuiteinde kan omdat deze geen functie uitoefent voor de buikspieren. De operatie vindt plaats in dagopname en het herstel van de wondpijn duurt ongeveer 2 weken. Vaak zie je bij patiënten een opmerkelijk herstel; de pijn is weg en de kwaliteit van leven is teruggekeerd”, aldus Heemskerk.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van