Zorg

Slechte adem? Er is iets tegen te doen

Wie uit zijn mond stinkt, kan daar van af. ”Er gaat veel psychologisch leed schuil achter slechte adem”, zegt prof. dr. Edwin Winkel, tandarts in het UMCG. ”Terwijl het in 90 procent van de gevallen goed te behandelen is.”

03004744

Edwin Winkel ruikt altijd eerst zelf bij de patiënt en de echte mondstinkers vinden dat al doodeng. Hij houdt zijn hoofd vlakbij hun gezicht, snuffelt aan de adem en proeft als het ware om de geur te analyseren.

 

”Het is net als met wijnproeven, je wordt er door ervaring beter in.” Na dat snuffelen weet Winkel het meestal al wel. De stank komt uit de mond of uit de longen. Vervolgens moet de patiënt blazen in twee apparaten die de gassen analyseren en rolt de uitslag er in harde statistieken uit: de stank komt vaak door zwavelgassen uit de mondholte. ”En dan kunnen we het gericht gaan behandelen.”

Specialist in mondgeur Edwin Winkel onderzoekt de mondgeur van een patient

Specialist in mondgeur Edwin Winkel onderzoekt de mondgeur van een patient

Slechte adem oftewel halitose is een van de laatste taboes en een onderschat medisch probleem, vindt Winkel. Mensen leven jarenlang in een isolement, kunnen geen relatie vinden, durven geen werk aan waarmee ze onder de mensen komen. ”Ze proberen hun geur te maskeren door de hele dag door pepermuntjes te eten.” Maar er is ook ernstiger medische ellende. Zoals mensen die allerlei vervelende maagonderzoeken ondergaan of zelfs jarenlang maagpillen slikken. ”Terwijl het vrijwel uitgesloten is dat het uit de maag komt. Maar jammer genoeg weten niet alle artsen dat.”

 

Dr. Edwin Winkel is tandarts- parodontoloog en implantoloog en besloot zich tien jaar geleden te specialiseren in slechte adem.De diagnose is in de meeste gevallen dat de stank uit de mond komt, om precies te zijn van het tandvlees of de tong. Aan de achterkant van de tong hopen zich allerlei bacteriën op.

tandenborstels

Als het daar niet goed wordt schoongemaakt met een tongschraper, gaan de gassen die die bacteriën uitscheiden stinken.

 

Het slechte-ademspreekuur wordt gehouden in de polikliniek tandheelkunde & mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maar er zijn ook tandartsen en mondhygienisten die vergelijkbare behandelingen aanbieden. Het is een tandheelkundige behandeling die met een aantal duurdere tandartsverzekeringen vergoed wordt.

 

Al die spoelmiddeltjes van de drogist, snoepjes en kauwgum voor frisse adem waarvoor reclame wordt gemaakt, het is allemaal zinloos, weet dr. Winkel. ”Die middeltjes geven tijdelijk een frisse smaak waardoor de patiënt het idee krijgt dat er ook een frisse adem is, maar dat is niet zo.” Nee, wat alleen goed werkt is goed tandenpoetsen, tandstokeren, flossen, een tongschraper en een goed gorgelmiddel.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)