Beweging

Ik sport maar val niet af. Hoe kan dat?

Bewegen helpt niet tegen overgewicht, als je hetzelfde eetpatroon aanhoudt. Ben je eenmaal te zwaar, dan blijft dat waarschijnlijk zo. Want ook al spannen we ons lichamelijk heel erg in, we blijven hetzelfde eten of zelfs meer, zegt Klaas Westerterp, hoogleraar Humane Energetica. Het enige dat helpt is minder eten.

bewegen, sport, harlopen, loopband, harloopschoenen, joggen

Bron: Flickr/ Mr. T in DC

Hij kijkt meewarig naar zwetende ploeteraars die zich in afvalprogramma’s op televisie uitputten op de loopband. “Heel sneu om te zien”, zegt prof.dr. Klaas Westerterp. “Zij gaan kapot. Soms vallen ze veel af, maar het gewicht zit er snel weer aan. Stoppen met intensieve activiteit heeft risico’s als je onveranderd blijft eten. En dat doet bijna iedereen.” Westerterp, bioloog en hoogleraar Humane Energetica aan de Universiteit Maastricht, is niet bang voor prikkelende stellingen. Onlangs hield hij na dertig jaar onderzoek in Maastricht zijn afscheidsrede. In zijn betoog Energiebalans in beweging stelt hij onder meer dat afvallen eigenlijk onbegonnen werk is, dat eens te zwaar waarschijnlijk altijd te zwaar is, en dat we geen idee hebben wat we eten.

Bewegen we minder als vroeger?

Bovendien bewegen we volgens Westerterp nu net zoveel als 25 jaar geleden, ook al leiden we tegenwoordig vooral een zittend bestaan. “De moderne mens met zijn tv, computer en auto is even actief als een vergelijkbaar groot zoogdier in het wild”, zegt hij. “Veel mensen denken dat dieren in het wild heel actief zijn. Ze jagen en rennen wel wat, maar een groot deel van de tijd slapen of liggen ze. Dat was bij de mens ook altijd zo. De gemiddelde mens zit 60 procent van de tijd stil, vroeger en nu.”

 

Westerterp baseert zich bij zijn uitspraken op onderzoeksgegevens die hij in de loop van dertig jaar verzamelde, aanvankelijk over de energiewisseling bij dieren en vanaf begin jaren tachtig bij mensen. Hij vergeleek bijvoorbeeld het energiegebruik van ruim honderd zoogdieren in het wild met dat van de moderne mens. Daaruit blijkt, zegt Westerterp, dat de moderne mens ongeveer even actief is als vroeger. “We zitten veel, maar we bewegen ook veel. Ik heb nog nooit zoveel mensen zien joggen als nu. Bewegen is buitengewoon goed voor hart en vaten, voor de botten, hersenen en spieren en tegen diabetes. Maar het is een illusie te denken dat je erdoor afvalt wanneer je hetzelfde blijft eten. En dat is wat bijna iedereen doet. Niemand wordt dik van de lucht. In al die afvalprogramma’s worden mensen gedrild. Eenmaal thuis zitten ze weer op de bank met iets lekkers: overgewicht wordt niet veroorzaakt door tv-kijken, maar door wat mensen daarbij eten.”

Eten na het sporten

Westerterp onderzocht ook het effect van diëten en vergeleek dat met dieet + fitness. “In beide groepen vielen mensen evenveel af. Met andere woorden: bewegen had geen invloed op hun gewicht, minder eten wél. Je kunt wel een uur per dag bewegen, maar een dag telt 24 uur. Door sporten of diëten gebruik je energie en kun je je slap voelen. Om dat te compenseren gaan mensen eten, ze brengen de energie terug op peil. Dat is een overlevingsreactie van het lichaam. Je zou best kunnen afvallen door actiever te zijn, maar dat is een dagtaak die jou niet de kans mag geven om extra te eten. Dat houdt bijna niemand vol.”

Wat eet ik?

Mensen hebben volgens Westerterp bovendien geen idee wat ze eten, laat staan hoeveel. “We eten vaker buiten de deur en thuis gebruiken we meer kant-en-klaarproducten met verborgen vetten en suikers. Je weet niet precies wat je binnen krijgt. Je kunt je voornemen om erop te letten, maar ernaar handelen is iets anders. Inschatten hoeveel je eet, is ook moeilijk. Vaak ben je je er niet van bewust, al zullen sommigen zich ook beter willen voordoen; vraag iemand hoeveel hij dagelijks drinkt en hij zal het aantal glazen naar beneden bijstellen.”

 

In een andere studie werden 32 niet-actieve deelnemers een jaar getraind voor de halve marathon. Zij gebruikten 25 procent meer energie terwijl hun gewicht hetzelfde bleef. Vreemd, omdat ze met een ongewijzigd voedingspatroon in theorie vijftien kilo zouden moeten afvallen. “Hoe dit kon? Door het trainen kregen ze honger en aten ze ongemerkt veel meer.”

 

We kampen met een overvoedingsprobleem, zegt Westerterp. “Onze koelkasten puilen uit. We eten gewoon te veel. Kijk maar eens wat mensen in restaurants bestellen. Dat klopt meestal wel met hun omvang. In gezinnen met veel overgewicht is trouwens ook de hond vaak aan de maat. Het probleem is dat we tien keer sneller kunnen eten dan we aan energie gebruiken. Met de dertig tot veertig minuten die we dagelijks aan eten besteden, kom je die 24 uur wel door. Langer of vaker eten betekent dus al snel te veel eten.”

ANP BAS CZERWINSKI

Voedingspatroon veranderen

Dus? “Zorg dat je je inhoudt. Beperk vet, beperk je tot drie maaltijden per dag, kook zelf en weet wat je eet. Overgewicht moet je zien te voorkomen. Zorg anders in elk geval dat het niet erger wordt.”

Ontmoedig het gebruik van frisdrank en vergroot het aantal tappunten met gewoon water, vindt Klaas Westerterp, hoogleraar Humane Energetica. Liever zou hij frisdrank verboden zien, maar dat lijkt hem politiek niet haalbaar. “Ieder kind neemt tegenwoordig frisdrank mee naar school; elke jogger lurkt aan de energiedrank. Onzin! Frisdrank is vloeibare energie. Zeker kinderen krijgen daarmee veel te veel energie binnen, die in het lichaam wordt opslagen. Dat geeft meteen risico op overgewicht. In de VS liep de toename van overgewicht parallel aan de inname van frisdrank. Het is heel slecht, ook voor de alvleesklier. Waarom drinken ze niet gewoon water?”

 

Door: Patricia van der Zalm

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van