Zorg

Negeer de signalen van het lichaam niet. Wat is koorts? En wat is pijn?

Pijn en koorts zijn signalen van het lichaam die aangeven dat er iets niet in orde is. Deze signalen moeten dus niet zonder meer worden onderdrukt. Ze moeten worden gezien als een aansporing om de oorzaak weg te nemen.

Koorts2

Wat is pijn?

Pijn is een onaangenaam tot ondraaglijk gevoel dat dof, zeurend of stekend kan zijn en plaatselijk (lokale pijn) of overal (gegeneraliseerde pijn) in het lichaam kan optreden. Acute pijn is pijn die plotseling ontstaat en relatief kort duurt (enkele uren, dagen of weken), zoals buikpijn, hoofdpijn, jicht, kiespijn, menstruatiepijn of spierpijn. De aard en hevigheid van pijn en de pijnbeleving verschillen sterk van persoon tot persoon. Wat voor de één ondraaglijke pijn is, wordt door iemand anders nauwelijks als pijnlijk ervaren.

Wat is koorts?

Koorts is een nuttige reactie van het lichaam, omdat het afweersysteem beter werkt bij een hogere temperatuur. Koorts treedt dus op bij ziekte. Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius. Het kan ook voorkomen bij ontstekingen van weefsels of organen, omdat daarbij stoffen vrijkomen, die er voor zorgen dat het lichaam meer warmte produceert dan het afgeeft.

Verschijnselen bij koorts (kunnen) zijn:

  • verhoogde lichaamstemperatuur,
  • warm voorhoofd,
  • koude voeten,
  • rillingen,
  • klappertanden,
  • gloeiende rode wangen,
  • woelen, koortsstuipen,
  • ijlen
  • zweten

koorts5

Wat te doen bij pijn of koorts?

Bij een temperatuur tot 39,5 °C, is uitzieken het beste. Het is belangrijk voldoende te drinken.

Soms kan pijn worden verdreven door het even rustig aan te doen of door een uurtje te gaan liggen. Ligt de oorzaak in een te druk leven, zoek de oplossing dan niet in pijnstillers, maar probeer te ontspannen. In het algemeen kan pijn het beste bestreden worden door de oorzaak te achterhalen en deze weg te nemen. Dat geeft ook de grootste kans om de pijn in de toekomst te voorkomen. Pijn- en koortswerende middelen vormen de grootste groep geneesmiddelen, die zonder recept bij de apotheek gekocht worden. Er zijn vele pijnen koortswerende middelen.

Wanneer paracetamol?

Paracetamol is eerste keus bij pijn en koorts. Het werkt pijnstillend en koortswerend. Belangrijk is de juiste dosering. Volwassenen kunnen met twee tabletten van 500 mg beginnen en daarna zonodig om de zes uur nog een tablet innemen, tot een maximum van zes tabletten per 24 uur. Soms wordt aan paracetamol coffeïne toegevoegd. Dit versterkt mogelijk de werking. Vaak helpt een goede dosering beter dan het toevoegen van coffeïne. Voor kinderen zijn er speciale tabletten met een andere dosering.

Ibuprofen

Naast paracetamol zijn bij de apotheek  onder andere ook pijnstillers met ibuprofen verkrijgbaar. Ibuprofen heeft naast een pijnstillende en koortswerende werking, ook en ontstekingsremmend effect. Deze tabletten zijn, zeker in de dosering van 400 mg, sterker werkzaam dan paracetamol.

Ibuprofen geeft meer kans op bijwerkingen en heeft ook interacties met andere geneesmiddelen en kan dus niet altijd veilig gebruikt worden. Het is van belang altijd bij een vaste apotheek geneesmiddelen te halen en het ook door te geven, wanneer vrij verkrijgbare middelen, zoals ibuprofen gebruikt worden. Dit om er zeker van te zijn dat nieuwe (zelfzorg)middelen zonder problemen gebruikt kunnen worden. In het algemeen is het goed om het gebruik van pijnstillers zo veel mogelijk te beperken.

paracetamol, pijnstiller, pil, pillen

Bron: Flickr/ jepoirrier

Wanneer naar dokter?

Als pijn langer dan drie dagen blijft aanhouden, is het verstandig een huisarts te raadplegen. Ook als koorts lang hoog blijft of na daling opnieuw stijgt, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van