Voeding

“Snoep verstandig bij Sint Maarten, snoep veel in één keer!”

Zijn uw kinderen langs de deuren geweest met Sint-Maarten? Houdt hen dan vooral niet tegen als zij hun buit verorberen. Volgens UMCG-kinderarts Gert Stel doen ze er goed aan om zoveel mogelijk in één keer naar binnen te werken.

ANP PHOTO RICK NEDERSTIGT

“Snoepen mag best – zeker met Sint-Maarten”, zegt Stel. “Ik snoep zelf ook wel eens. Maar te veel en vooral te vaak snoepen is niet goed voor je tanden.” Eten en drinken voeden bacteriën in de mond. Die maken zuur en dat tast je tandglazuur aan. Wanneer kinderen elk half uur wat uit hun zak met Sint-Maartensnoepgoed graaien, krijgt hun mond niet de tijd om te herstellen van al die aanvallen van bacteriën. “Dan blijven die bacteriën zuur aanmaken en blijven ze je tanden aanvallen”, zegt Stel. “En zo krijg je gaatjes. Dus: ja, het is beter om al je snoep in een keer op eten.”

Mandarijntjes inplaats van snoep bij Sint Maarten

Dat geldt trouwens ook voor de mandarijntjes en appels die die ene verstandige buurvrouw elk jaar met Sint-Maarten uitdeelt. “Vroeger zeiden tandartsen: ‘Snoep verstandig, eet een appel’. Maar inmiddels weten we dat de zuren die in fruit zitten het tandglazuur ook kunnen aantasten.”

Hoe houd ik een gezond gebit?

Elke keer als je iets gegeten of gedronken hebt, heeft je gebit ongeveer twee uur nodig om de aanval van bacteriën af te slaan. Stel adviseert om tussen de drie hoofdmaaltijden door maximaal vier keer iets te eten of te drinken. En natuurlijk moet je je tanden goed poetsen: “Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta, want die beschermt tegen bacteriën. En zolang de verdediging tegen bacteriën sterk genoeg is om een aanval af te slaan, is er niets aan de hand en kun je gerust lekker snoepen op Sint-Maarten”, besluit Stel.

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)