Zorg

Eetproblemen bij kinderen. Als je kind niets wilt eten.

Naar schatting 45 procent van de kinderen onder de vijf jaar heeft problemen met eten. De een durft niet te slikken, de ander is bang voor onbekend voedsel of lust alleen maar geprakte banaan of kibbeling.

eetprobleem, kind, niet eten, sondevoeding

Bron: Flickr Cytoon

“Vaak is zo’n eetprobleem van voorbijgaande aard, maar niet altijd”, zegt orthopedagoog Daniël Seys. Hij behandelt kinderen die niet van de sondevoeding af komen. “Dwang helpt niet. Het kind wint toch.” Kinderen zijn meestal rond de 2,5 jaar wanneer Daniël Seys ze voor het eerst ziet.

Negentig procent heeft een sonde in neus of maag, om toch voedsel binnen te krijgen. De ouders van de slechte eters hebben tot die tijd meestal geredderd om hun kind toch aan het eten te krijgen. Tevergeefs. Behandelcentrum De Winkelsteegh voor eetproblemen en zindelijkheid is vaak hun laatste redmiddel.

Locaties behandeling voor eetstoornis bij jonge kinderen

Orthopedagoog en gedragswetenschapper Seys werkt er als hoofd behandeling en onderzoek, zowel in De Winkelsteegh in Nijmegen als de – naar hem vernoemde – vestiging De Seyshuizen in het Utrechtse Haarzuilens. Seys, tot voor kort ook werkzaam bij de Radboud Universiteit, geldt als pionier op het gebied van behandeling van eetstoornissen bij jonge kinderen.
Hij wil op termijn ook locaties vestigen in het zuiden, zuidwesten en noorden van Nederland. “Dan kunnen ouders daar ook met hun kind terecht voor dagbehandeling, zonder een 24-uursopname.”

Waarom eet mijn kind niet?

Eten kan jonge kinderen in draken veranderen. Dat weet iedere ouder. Wat minder bekend is, is dat slecht of niet eten kan worden veroorzaakt door een kluwen aan factoren. Soms zien zelfs artsen die over het hoofd, is Seys’ ervaring. “Voedselweigering is een bio-psycho-sociaal probleem: ongemak, pijn en angst bij het kind, terreur voor de ouders, spanningen in het gezin, consequenties voor de andere kinderen en de partner, schaamte tegenover de buitenwereld omdat ouders voor hun gevoel falen. Ze slagen er immers niet in hun kind normaal te voeden.”

Vaak zijn er lichamelijke oorzaken voor het lastige eten, zoals voedselallergie (bijvoorbeeld voor koemelk), een aangeboren afwijking aan de slokdarm of aangeboren reflux waarbij het kind voedsel weer opgeeft. “Dat beschadigt de keel en slokdarm, waardoor slikken pijnlijk wordt.”

Niet eten door handicap

Ook bij kinderen met het Downsyndroom komt niet-eten veel voor, net als bij kinderen die te vroeg en/of met een te laag geboortegewicht zijn geboren. “Eén op de 100.000 pasgeborenen heeft na de geboorte intensieve zorg nodig, waaronder beademing en sondevoeding. Dat kan de ‘aanleg’ voor het weigeren van voedsel aanwakkeren. Een lichamelijk probleem houdt het weigeren van voedsel in stand. Eten doet immers pijn. Dat maakt dat een kind alles kan gaan weigeren wat met voeding te maken heeft.”

Bang voor nieuw eten

Verder speelt ook de ontwikkeling van het kind een rol, zegt Seys. “Een kind kan ‘nieuw’ voedsel eng of vies vinden; voor het eerst brood, worteltjes of vlees kan voor grote problemen zorgen. Onderzoek laat zien dat een kind pas na gemiddeld zestien keer proeven aan iets gewend is. In extreme vorm kan sprake zijn van neofobie: angst voor nieuwe dingen, inclusief eten. Soms is de oorzaak van het eetprobleem toevallig. Een kind heeft zich bijvoorbeeld heel erg verslikt en is daarna bang geworden om te eten.”

Wat kan ik doen als mijn kind niet wilt eten?

Naar schatting 45 procent van de kinderen onder de vijf jaar heeft tijdelijk moeite met eten, variërend van niet tot slecht eten, van heel weinig eten tot heel selectief, bijvoorbeeld alleen yoghurt of geprakte banaan. “Meestal is zo’n eetprobleem van voorbijgaande aard. Als een kind weigert groenten te eten en in plaats daarvan appelmoes krijgt, is dat een beloning. Een kind kan denken: waarom zou ik me inspannen om spruiten te eten als ik appelmoes kan krijgen?”

Toch heeft dwang geen zin, zegt hij. “Niet eten wordt vaak gebruikt als machtsmiddel. Het kind wint toch. Je kunt een kind beter uitlokken om iets nieuws te eten. En het daarna belonen. Tenzij de situatie echt ernstig is en professionele hulp nodig is. Anders beland je als ouders in de rol van therapeut. Daar ga je aan onderdoor.”

Wat als je kind te weinig eet?

Voedselweigering wordt een echte stoornis wanneer een kind ondervoed raakt, dat wil zeggen veel minder weegt dan bij zijn leeftijd en persoon past. Ouders worden dan via het consultatiebureau naar de diëtiste of de kinderarts doorgestuurd.

Soms is tijdelijk een neus- of maagsonde nodig. “Als de arts geen medische oorzaak vindt, neemt hij vooral bezorgdheid bij de ouders weg: het komt wel goed. Maar veel ouders voelen zich niet gehoord, merken wij. De invloed van een kind dat niet eet wordt vaak onderschat.”

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3688 Alle berichten van