Voeding

Vitamine B12 tekort. ‘Een hel om je een wrak te voelen’

Vitamine B12-tekort komt de laatste jaren vaker voor. Steeds meer artsen nemen de ziekte serieus en geven hun patiënten B12-injecties. Maar het is een vrij onbekende aandoening, en nog steeds worden veel patiënten met klachten het bos in gestuurd. Daar kunnen Natasja Oosterloo en Alida Katuin uit Groningen over meepraten.

moe

Het zijn energieke, jonge vrouwen. Maar een paar jaar geleden waren ze allebei nog doodmoe en ziek. “Ik kon mijn eigen dekbed niet eens optillen en een gesprek was nauwelijks mogelijk”, zegt Natasja Oosterloo. “Het is een ware hel om je op zo’n jonge leeftijd zo’n wrak te voelen”, zegt Alida Katuin.

Extreme moeheid en duizelingen

Natasja Oosterloo kreeg op haar drieëntwintigste last van extreme moeheid en duizelingen. Ze liet haar bloed controleren door door de huisarts, maar die vond dat alles in orde was. “Ik kwam op internet informatie tegen over vitamine B12 en vroeg de waardes op. Het vroeg de waardes op. Het bleek dat mijn B12-gehalte behoorlijk te laag was maar de huisarts nam het niet serieus.”

Steeds zieker

Ze werd steeds zieker. “Ik kon bijna niet meer normaal praten, kreeg ineens het woord ’tafel’ niet meer uit mijn mond. Ik had moeite met alles wat kracht kost. Het is heel heftig zoiets mee te maken, dat wens je niemand toe.” Met haar huisarts liep het spaak en ze vond een andere dokter. “Een half jaar later kreeg ik van haar wel B12-injecties. Daar ben ik uiteindelijk helemaal van opgeknapt.” Ze zet de injecties zelf, elke drie weken. “Ik voel zelf wanneer ik het nodig heb.”

vitamine b12

 

Spierpijn en moeheid

Alida Katuin kreeg  last van spierpijn en moeheid. “Mijn mondhoeken waren stuk, ik had pijnlijke zweertjes en een ijzersmaak in mijn mond. Mijn dokter zei: ach moe, de hele maatschappij is moe. Hij dacht dat het een burnout was en vroeg of ik wel genoeg uitdaging had in mijn werk.” Alida is receptioniste/telefoniste . “Ik had het juist erg naar mijn zin in mijn werk, maar mijn leven bestond wel uit weinig meer dan werk. Ik was zo moe dat ik ’s avonds niets meer kon.” Via haar huisarts werd haar bloed getest. “Het B12 was wat aan de lage kant, maar dat was geen probleem vond de dokter.”

Beter voelen door injecties

Ze ging op zoek op internet en stuitte op informatie over B12. Daarmee ging ze naar een internist in het ziekenhuis.Die vond dat er geen sprake was van B12-tekort,  maar ze mocht toch meedoen met een proefbehandeling met injecties. “Daar knapte ik enorm van op. Meteen na de injectie voelde ik me hyper.” De internist besloot echter toch dat de injecties niet hielpen. Alida ging naar een andere huisarts en die gaf haar wel B12.

Na een aantal weken was ze weer de oude. “Wat straal je, zeiden vrienden en vriendinnen. Ik had ineens weer energie om ’s avonds nog leuke activiteiten te ondernemen, ik hoefde ineens niet meer elke dag om tien uur naar bed

b12

Vitamine B12

Mensen krijgen vitamine B12 normaal gesproken binnen uit vlees, vis, eieren en zuivel. Het is wateroplosbaar en wordt in het lichaam opgeslagen waardoor een gezond persoon voor drie tot tien jaar in voorraad heeft. Een tekort aan B12 kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan het afweersysteem en aan de opname van de vitamine door het lichaam. Mensen die te weinig B12 opnemen, bouwen langzamerhand een tekort op dat ook maar langzaam weer kan worden aangevuld.

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3615 Alle berichten van