Zorg

Griep. Waarom mannen denken dat ze doodgaan

Hebben mannen meer last van de griep dan vrouwen? Als je hun Grote Lijden ziet, zou je denken van wel. Ook de wetenschap buigt zich erover. De bijnadoodervaring die mannengriep heet.

 

Man-griep

Het zal menige vrouw bekend voorkomen: de man die bij het eerste kuchje meteen zijn badjas aantrekt. Die zijn ziektesymptomen googelt en concludeert dat hij beginnende MS heeft. Of die kermend op de bank gaat zitten roepen om vanillevla.

En het ís natuurlijk ook niet niks, zo’n verkoudheid. Het snot, het hoesten, de tranende ogen … Als man kun je in die staat niet anders dan lijdzaam tussen de klamme lappen kruipen en hopen dat vrouw of vriendin een kopje groentesoep brengt. Waarop je nog net kunt uitbrengen: ’Maar wel graag zonder de groente …’ Met trillende hand neem je de soep in ontvangst en hoewel je fysiek en mentaal op instorten staat, heb je de muziek voor de begrafenis al uitgekozen. Het kan niet anders of je hebt die gevreesde terminale aandoening: de mannengriep.

 Zieke man

Cabaretière Mylou Frencken maakte er een sarcastisch nummer over: Mannen met de Griep. En zij staat niet alleen in haar verbazing om dit verschijnsel. Zeg de woorden ’zieke man’ en de vrouwen om je heen zullen losbarsten in hoongelach en zure grappen. Het aandacht vragen, het klagen, het Grote Lijden: het is een bron van ergernis en frustratie. “Hij zegt alles wat hij voelt, elk dingetje moet gedeeld worden”, vertelt Rosalie. “Zo van: ’Ik heb zo’n last van een geïrriteerd ooghoekje.’ Dan denk ik: ’Ja, dus?’ Soms krijgt hij er ook spontaan andere symptomen bij, zoals moeilijk lopen. Dan gaat hij door het huis schuifelen, terwijl hij keelpijn heeft. Die keel/beenconnectie snap ik niet helemaal.”

 

Ook de vriend van Marlies maakt graag luidruchtig kenbaar waar hij last van heeft. “Ik verdenk hem ervan juist een zware hoestaanval te krijgen als ik net naar mijn werk ga. Ook gaat hij er altijd heel sneu bij liggen, het liefst met alle lichten uit en de radio op de slechtste zender. Wat eten betreft heeft hij dan weer wel heel specifieke voorkeuren: broodje zus, met uitje zo gesneden, wel met peper, en nee, natúúrlijk niet met zout!”

 ‘Bijnadoodervaring’

Lottes man mag bij ziekte graag suggereren dat zijn laatste uur heeft geslagen. “Hij doet alsof hij stervende is, omdat ik hem anders misschien niet serieus neem”, denkt ze. “Hij kreunt, kan meteen niks meer, het lijkt wel een bijnadoodervaring. Ergens werkt het ook op mijn lachspieren.” Maar Marlies is het lachen na net een dikke week mannengriep helaas vergaan: “Het irritantste is dat hij alleen maar gericht is op het ziek zijn, en niet op het beter worden. Hij komt zelf niet op het idee om paracetamol te nemen of thee te drinken, maar blijft wel roken en wil absoluut niet naar de huisarts.”

griep

 Niet naar de dokter

Dat laatste blijkt overigens nog wel eens tot problemen te leiden. Uit een onderzoek van Men’s Health Forum, een instituut dat zich bezighoudt met de gezondheid van Britse mannen en jongens, blijkt dat het etiket man flu mannen ervan weerhoudt naar een arts te gaan. Uit angst voor aansteller aangezien te worden, zei 52 procent van de mannen zich niet te laten onderzoeken, ook niet als de kwaal ernstig is. Zo kan het voorkomen dat ook hartproblemen, prostaatkanker of diabetes onbehandeld blijven. Van de ondervraagde mannen vond 40 procent dat de neerbuigende term ’mannengriep’ hen het recht ontzegt ziek te mogen zijn.

 Niet meer serieus nemen

Dat hun ziekte niet onderkend wordt, komt inderdaad voor. Tamar: “Toen ik mijn vriend laatst lekker een beetje liet gaarkoken met zijn jongensgriep, bleek hij na een week een longontsteking te hebben en moest hij naar het ziekenhuis. Oeps!” Nathalie: “Ik neem bij voorbaat eigenlijk niets echt serieus. Lastig, want laatst was er dus wel iets aan de hand: hij had een longontsteking. Had ik aanvankelijk weggewoven, dus dat was wel een beetje zielig.”

 Waarom lijden mannen meer?

Hoe komt het dat mannen erger lijken te lijden onder ziekte dan vrouwen? Diverse onderzoeken zijn door de jaren heen met oorzaken en theorieën gekomen. Zo schetste de Universiteit van Cambridge het scenario dat mannetjesdieren zich risicovoller gedragen dan vrouwtjesdieren, waardoor ze meer blootstaan aan infecties die mogelijk een lagere immuniteit veroorzaken. Of dit ook geldt voor mannetjesmensen, daar wilden de onderzoekers niet op ingaan.

 Machogedrag?

Toch was dat het juist waar de media zich meteen op stortten: ’Man sneller ziek door machogedrag!’ Het idee dat het hoge testosterongehalte van mannen gecompenseerd wordt door een lagere weerstand spreekt dan ook tot de verbeelding. Zou het echt zo kunnen zijn dat machogedrag zoveel energie kost dat er weinig overblijft om ziekte te lijf te gaan? En dat mannen verkoudheid daardoor al snel interpreteren als griep?

 Hogere koorts

Een zeer recent onderzoek is van Amanda Ellison, neurowetenschapper aan de Durham Universiteit. Als je immuunsysteem onder druk komt te staan, stelt Ellison, zorgt het testosterongebied in de hersenen voor verhoging van de lichaamstemperatuur. Doel: zorgen dat het onprettig toeven wordt voor micro-organismen. Dit testosterongebied is bij mannen groter dan bij vrouwen, waardoor het meer warmtereceptoren bevat. Dus hebben mannen hogere koorts dan vrouwen en voelen ze zich slechter.

ziek, koorts, griep, werkgever, tempratuur

Bron: Flickr/ Claus Rebler

Vrouwen vaker ziek?

En zo zijn er nog tal van verklaringen voor het lijden van de zieke man. Dat vrouwen sneller griep oplopen via de kinderen, en er dus meer aan gewend zijn, bijvoorbeeld. Of dat ze flinker zijn door hun vermogen tot baren. Al is die veronderstelde hogere pijngrens van vrouwen vorig jaar juist weer ontkracht. Volgens een studie van de Stanford University School of Medicine voelen vrouwen meer intense pijn bij ziekte dan mannen. Hoe ze daar dan vervolgens mee omgaan, is weer een ander verhaal.

Depressief

Gert herkent dat. “Ik heb het idee dat mannen inderdaad anders ziek zijn dan vrouwen en zich dan ook sneller depressief voelen. Mijn vriendin ligt vaak niet langer dan een dag in bed, en gaat daarna gewoon weer aan de slag. Als ik zelf ziek ben, heb ik het gevoel dat ik de groep ophoud en me maar beter uit de kudde kan laten zakken om langzaam dood te gaan.”

Dat vrouwen minder snel en lang uit het veld geslagen zijn door een griepje, weet ook Claudia uit ervaring. Haar man hanteert het ziek-is-ziek-principe. “Dat betekent dat je niks anders meer kunt dan ziek zijn. Hij blijft in zijn bed en komt er echt niet uit. Of helemaal aan het einde van de dag, als al het werk rondom het gezin af is en er geen beroep meer op hem kan worden gedaan. Even snotterend tv-kijken lukt dan nog net. Bij mij loopt alles gewoon door als ik ziek ben. Kinderen halen, boodschappen doen, koken, of het op zijn minst regelen.”

Mannen kunnen niets als ze ziek zijn

Eenmaal bevangen door griepverschijnselen, voelt ook Tamars man zich ontheven van iedere taak, vertelt ze. “Hij geeft zich over aan zijn zieligheid en wil daarin ook worden gehonoreerd. Als ik zelf ziek ben, moet iedereen me met rust laten. En zolang ik er nog enigszins toe in staat ben, gaat de zorg voor het gezin gewoon door.”

Griep8

Oorzaak

Wetenschapsjournalist Mark Mieras zoekt de oorzaak voor het m/v-verschil in het grotere lichaamsbewustzijn van vrouwen. “Dat komt waarschijnlijk door hun hogere oestrogeen-en progesterongehalte”, legt hij uit. “Onder invloed van progesteron krijgen vrouwen een gevoeligere huid, en zijn ze zich bewust van elke aanraking.” Door dat betere lichaamsbesef worden vrouwen minder snel ’verrast’ door de ongemakken van een griep, aldus Mieras. “Als een man wordt geconfronteerd met ziekte, overvalt hem dat vaak compleet. Help, ik heb een lichaam! En dat lichaam doet pijn! De wereld stopt met draaien, er is alleen nog maar ellende. En dat komt dan weer door zijn hogere testosterongehalte, dat hem doet focussen op één ding. Vrouwen hebben over het algemeen een breder gezichtsveld, waardoor ze ook makkelijker over hun ongemak heen stappen.” Dit is natuurlijk wel een vrij generaliserende theorie, waarschuwt Mieras. “Oestrogeenrijke mannen reageren vast weer anders op ziekte.”

Bestaat mannengriep?

Er zijn inderdaad ook geluiden die het bestaan van de mannengriep ontkennen. Van mannelijke critici uiteraard, zoals Johan: “Het is niet iets sekse-specifieks! Moet je eens bij mij thuis komen kijken als mijn vriendin ziek is.” Maar er zijn ook vrouwen die het fenomeen niet als zodanig ervaren. Marte: “Ik vind het bij mijn vriend nogal meevallen. Hij stelt zich niet aan en ik vind het eigenlijk wel leuk om hem dan te vertroetelen.”

Sommige vrouwen geven eerlijk toe zélf een onuitstaanbare patiënt te zijn. Babette: “Ik lijd altijd enorm als ik ziek ben, en iedereen moet weten hoe erg het is. Ik heb veel medeleven nodig, en die krijg ik te weinig, net als goede verzorging.” Daniël spreekt zich niet uit over het al dan niet bestaan van de mannengriep, maar beklaagt zich wel over het heersende onbegrip ten aanzien van de zieke man. “Vrouwen! Normaal vragen ze de godganse dag of je iets wilt eten, of je het niet koud hebt. En als het dan een keertje echt nodig is … nog geen bakje vanillevla kan ervan af!”

 

Ontvang GRATIS tips over gezond leven, recepten en trends.

Meld je nu aan voor de wekelijkse Gezondheid&Co email update en mis niets. Helemaal gratis in je inbox.

Reageer

Ga het gesprek aan (0 reacties)
Carina Twerda Carina Twerda is een enthousiaste redacteur die de veertig nadert. Schrijven, lezen en recepten uitproberen zijn haar hobby's. Je maakt haar dan ook ontzettend blij met een kookboek. Ook heeft ze onlangs haar wandelschoenen onder het stof vandaan gehaald en probeert ze meer te bewegen. Contact Mail Tweet Berichten 3630 Alle berichten van