Aambeien. De symptomen en behandeling

Aan de binnenkant van de anus zit een sponsachtig netwerk van aders. Als deze aders opzwellen en gaan uitstulpen noemen we dat aambeien of Hemorroïden. Ze kunnen inwendig of uitwendig zijn. Wat te doen tegen aambeien? En wat helpt wel en wat helpt niet?

aambeien

Inhoudsopgave

Aambeien of Hemorroïden

Een op de vier Nederlanders heeft minstens één keer in het leven last heeft van aambeien. Ze leveren vaak vervelende klachten op, zoals bloed jeuk aan de anus.

Wat zijn aambeien? Het zijn zwellichamen die kunnen zwellen om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Ze behoren eigenlijk tot de normale anatomie van de anus. In feite heeft dus iedereen ze. Wanneer zwellichamen regelmatig onder hoge druk staan, loopt de druk in de bloedvaten op en kunnen ze uitzetten. Als dit weefsel zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt, spreken we van een aambei.

Ze zijn soms pijnlijk, vooral tijdens en na het poepen. Ze kunnen kapot gaan. Dan zit er helderrood bloed rond de ontlasting of volgen er druppels bloed na de ontlasting. Soms is er alleen jeuk of een branderig gevoel.

Aambeien symptomen

Hoe kun je aambeien herkennen?

 • Pijn. Ze kunnen een vervelend gevoel aan je poepgat geven. Vooral als ze jeuken, maar ook bloedende aambeien kunnen een brandend gevoel veroorzaken.
 • Inwendige aambeien worden uitwendige aambeien. Als ze naar buiten zakken, kan dit een drukkend en soms ook pijnlijk gevoel geven. Het voelt dan net alsof er iets uit jouw anus komt. Ook kun je moeite hebben met het afvegen na het poepen.
 • Bloedende aambeien. Ze zijn erg kwetsbaar en kunnen makkelijk gaan bloeden als je naar het toilet gaat. Je ziet dan helderrood bloed op of in jouw poep of bij het afvegen. Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden.

Stadia:

 • Graad I: de aambeien puilen uit aan de binnenkant van de anus en zijn van buitenaf niet te zien.
 • Graad II: de aambeien puilen uit tijdens het poepen maar herstellen zich daarna spontaan.
 • Graad III: de aambeien blijven uitpuilen en de zwelling moet je zelf terugduwen. Dit kun je met een schone vinger doen.
 • Graad IV: de aambeien puilen continue naar buiten uit en zijn niet meer terug te duwen.

Soorten aambeien

Aambeien waar zitten die? Welke soorten aambeien zijn er:

Inwendige aambeien

Aambeien zitten meestal aan de binnenkant van de endeldarm boven de sluitspier. Dit noemt men inwendige aambeien. Over het algemeen zijn deze aambeien niet pijnlijk. Soms zakken ze iets naar buiten met de ontlasting. Inwendige aambeien zijn van buiten niet zichtbaar, tenzij ze tijdelijk naar buiten zakken.

Uitwendige aambeien

Soms komt het voor dat de aambeien zich aan de buitenkant van de anus ontwikkelen. Dit zijn uitwendige aambeien. Een uitwendige aambeien voelt als een knobbeltje rond de anus. De huid raakt hier vaak geïrriteerd en kan gaan eroderen (afslijpen). Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijke druk rondom het poepgat. Uitwendige aambeien zijn vaak pijnlijker dan inwendige aambeien.

Bloedende aambeien

Bloed bij de ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies uit de anus kan echter ook komen door een ontsteking, een poliep of een tumor in jouw darm. Ga daarom altijd naar de huisarts als je last heeft van bloed bij de ontlasting. De huisarts kan vaststellen of aambeien de oorzaak zijn of dat verder onderzoek nodig is om andere aandoeningen uit te sluiten. Ga ook naar de huisarts als de pijn te erg wordt. Wanneer er in korte tijd een aambei ontstaat die erg gezwollen is en veel pijn doet moet je ook een dokter raadplegen.

aambeien

Oorzaak van aambeien

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Deze raken geïrriteerd, zwellen op en rekken uit. De verhoogde druk op de aders kan verschillende oorzaken hebben. Ongeveer 85% van de vrouwen krijgt er tijdens de zwangerschap of na de bevalling mee te maken.

Hier onder lees je hoe je aambeien kunt voorkomen:

Persen

Als je gaat persen omdat jouw poep hard is, komt er te veel druk op de aders boven de anus. Maar ook als je hard perst terwijl er geen aandrang is. Poep kan hard worden als je te weinig vezels eet, te weinig drinkt of te weinig beweegt. Bepaalde medicijnen kunnen poep ook hard maken.

Ophouden van de ontlasting

Als je poep ophoudt, hoopt de poep zich op in de endeldarm. De druk in de aders boven de anus neemt daardoor toe. Het is dus goed om te poepen als je aandrang heeft en het niet uit te stellen. Dit geldt ook voor verstoppingen.

Chronisch hoesten

Tijdens het hoesten komt er veel druk op de bloedvaten te staan en neemt ook de druk in de aders boven de anus toe. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan.

Lang staan

Als je lang staat zonder te lopen, neemt de druk in de bloedvaten volgens de Maag Lever Darm Stichting toe en kan ook de druk in de aders boven de anus toenemen.

aambeien

Aambeien zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en de bevalling, neemt de druk in de bloedvaten toe. Vrouwen hebben hierdoor een verhoogd risico op aambeien. Ongeveer 85% van alle vrouwen ontwikkelt ze als ze zwanger is. Dat wil nog niet zeggen dat ze daar allemaal evenveel last van hebben. Sommigen zullen er nauwelijks iets van merken, terwijl anderen zeer veel pijn kunnen hebben. Ga gewoon naar je huisarts als je er last van hebt, deze ziet regelmatig mensen met hetzelfde ongemak.

Mogelijk complicaties

 • Bloedstolsel (getromboseerde aambei). Hierbij ontstaat vrij acute pijn en is meestal een donkerrode tot paarse zwelling zichtbaar buiten de anus. Het bloedstolsel kan met plaatselijke verdoving verwijderd worden.
 • Afgeknelde uitgezakte aambeien. Indien de inwendige aambeien buiten de anus hangen en worden afgekneld, kan een acute situatie ontstaan waarbij veel pijn ontstaat.
 • Verzakking van de darmwand (hemorroïdale prolaps). Er kan voortdurend slijmvlies naar buiten hangen (zonder afknelling) en daardoor onvrijwillig verlies van ontlasting of slijm (incontinentie) optreden.

Aambeien behandeling

Heb je last van aambeien? Hier lees je hoe je aambeien moet verzorgen of behandelen.

 • Het belangrijkste bij aambeien is zorgen dat jouw poep zachter wordt. Als jouw poep te hard is moet je meer persen. Hierdoor krijg je meer last van al bestaande aambeien en kunnen er nieuwe bijkomen. Als de diagnose is gesteld, krijg je daarom eerst voedingsadviezen en leefregels. Zoals meer vezels eten (20-35 gram per dag), veel drinken en voldoende bewegen. Een diëtist kan je daar eventueel mee helpen. Door het opvolgen van deze adviezen zullen in veel gevallen de klachten verdwijnen.
 • Om de pijn te verminderen kan het nemen van een warm bad helpen.
 • Laxeermiddelen: Als de voedingsadviezen en leefregels niet helpen om de poep zachter te maken, kan jouw huisarts je zakjes psylliumvezels voorschrijven. Als dit ook niet voldoende helpt of je als je er niet tegen kunt, kunnen laxeermiddelen voorgeschreven worden zoals macrogol of magnesiumoxide. Deze helpen de poep dunner te maken zodat je minder hoeft te persen.

Middelen tegen aambeien

Ambeienzalf, vaseline. Er zijn genoeg middeltjes op de markt om het ongemak te verzachten. Behalve bovengenoemde maatregelen kunt u een vrij verkrijgbaar medicijn nemen om de klachten te verminderen. Welk middel werkt tegen aambeien?

 • Bij harde ontlasting. Je kunt een medicijn tegen verstopping gebruiken, zoals psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen. Deze medicijnen zwellen op in de darm, wat voor meer en zachtere ontlasting zorgt. Het is daarbij wel erg belangrijk om veel te drinken: 1.5 tot 2 liter per dag. Anders kan het medicijn gaan klonteren in de darm en dit kan juist verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken.
 • Om klachten van huidirritatie te verlichten. Je kunt een vette vaselinecrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Na elke ontlasting breng je de crème, op en in de anus aan met een vingercondoom of met een speciaal buisje (canule). Deze crèmes vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.
 • Tegen jeuk en aambeien die pijn doen. Je kunt het beste een crème of aambeienzalf nemen met lidocaïne. Een warm bad kan ook wel helpen tegen de jeuk.

Er zijn ook zetpillen voor de aandoening. Zetpillen werken minder goed doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen en ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen.

Er zijn veel middelen tegen aambeien zonder recept van jouw arts te koop bij de drogist zoals Theranal en Sperti. Wees voorzichtig met het gebruik van deze middelen. Overleg bij langdurig gebruik van medicijnen altijd met jouw arts of apotheker.

Aambeien verwijderen

Wanneer de voedingsadviezen, leefregels en medicijnen niet voldoende helpen, kan de huisarts je doorverwijzen. Maar welke specialist moet je hebben? En wie behandelt je aambeien? Je huisarts zal je doorverwijzen naar een medisch specialist (maag-darm-leverarts (MDL-arts) of chirurg). Hoe kun je aambeien verwijderen? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om aambeien te verwijderen. De meeste ingrepen worden poliklinisch gedaan. Je kunt op de dag van de ingreep weer naar huis als er geen complicaties optreden.

 • Afbinden: Dit is de meest gebruikte methode. De aambeien worden dan in het ziekenhuis met een rubberen elastiekje afgebonden. Dit heet een rubberbandligatie. De elastiekjes kunnen alleen binnen in de anus op het slijmvlies worden geplaatst. Zeven tot tien dagen na de behandeling vallen de afgestorven aambeien af. Soms is nog een tweede of derde behandeling nodig.
 • Inspuiten: Een andere methode om aambeien te verwijderen is het inspuiten van een irriterende vloeistof in de aambei waardoor deze verschrompelt. Dit heet scleroseren.
 • Soms is een operatie nodig om ze te verwijderen.
 • In sommige ziekenhuizen kun je aambeien weg laten laseren
aambeien duizendblad

Kruiden tegen aambeien

Sommige mensen zweren bij het gebruik van kruiden bij aambeien.

 • cichorei
 • condurango
 • duizendblad
 • rozemarijn
 • toverhazelaar
 • witte paardenkastanje

Tip van onze lezers

Ida: ,,Het gebruik van een onderspoelinrichting op het toilet is hygiënischer en verzachtender dan het gebruik van toiletpapier.Zo’n ”opzetbril” was eertijds vrij kostbaar, maar nu in verschillende prijsuitvoeringen te koop. Een aanrader!”

Ervaring

Heb je ervaring met een van deze behandelingen? Of heb je tips voor andere mensen met deze aandoening? Stuur dan een mail naar: gezondheidenco@ndcmediagroep.nl