Besmetting met Listeria: wat merk je daar van

Als er in voedsel de bacterie Listeria wordt aangetroffen, kan dat vooral mensen die toch al kwetsbaar zijn treffen. Besmetting is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun nog ongeboren kind, net geboren kinderen en mensen die toch al ziek zijn.

Darmbacterie

Listeria is een darmbacterie. Hij kan via water of veevoer terechtkomen op voedsel. Bij het verwerken van voedsel gaat het ook wel eens fout: fabrikanten houden dan een terugroep actie en halen al die voedselproducten terug uit de winkel. Dat gebeurde in oktober 2019 bijvoorbeeld bij vleeswaren van de Jumbo. Lijsten vol vleeswaren werden toen teruggehaald.

Klachten door Listeria

Heb je echt een infectie opgelopen door Listeria dan kun je last hebben van:

  • Koorts
  • Rillingen
  • Pijn in de rug
  • Keelpijn
  • Spierpijn

Zeer ernstige voedselinfectie: hersenvliesontsteking en sepsis

Per jaar krijgen 40 tot 60 mensen een voedselinfectie door listeriose (dat is de besmetting met Listeria). Vaak hebben ze dan last van de bovenstaande zaken. Maar de gevolgen van deze infectie kunnen ook veel ernstiger zijn. Zo kan de infectie leiden tot een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Zwangere vrouwen kunnen bovendien hun kindje verliezen door de aandoening. De kans daarop is overigens wel heel klein, nog geen procent.

Waar komt Listeria het meest op voor?

Listeria vermenigvuldigt zich vooral snel op rauwe producten die van dieren afkomstig zijn, zoals rauwe melk, rauwmelkse zachte buitenlandse kaas, voorverpakte gerookte vis zoals zalm en makreel, rauwe kip, vlees als carpaccio, filet americain, tartaar en rosbief. Maar ook op gebakken, gegrilde en gekookte vleeswaren kan het voorkomen.

Listeria vermenigvuldigt zich snel: ook in de koelkast

Listeria vermenigvuldigt zich snel, zelfs in de koelkast. Hoe kouder de koelkast is afgesteld, hoe minder snel de bacterie zich uitbreidt. Zet de koelkast daarom altijd op 4 graden. Maar de bacterie kan zelfs in de vriezer overleven. De bacterie gaat wel dood als het eten bereid wordt en de temperatuur boven de 80 graden Celsius ligt.

Bacterie springt over

Een goede hygiëne is overigens ook van belang. Wie het eten goed verhit, maar het eerst rauw beetpakt en dan weer ander voedsel, brengt de Listeria bacterie wel gewoon over. Dat geldt ook voor producten die toch al besmet waren vanuit de winkel.

Besmetting bij zwangere vrouwen: moeder brengt het over op kind

De besmetting met de Listeria bacterie gebeurt van mens op mens niet zo heel vaak. Maar een moeder kan het wel op haar kind overbrengen tijdens de zwangerschap of de geboorte. Gemiddeld zitten er 2 tot 4 weken tussen een besmetting en klachten, maar het kan ook na enkele dagen of pas na enkele maanden duidelijk worden dat iemand een voedselinfectie heeft opgelopen.