Kookboeken en bekende Nederlanders. Top of flop?

Het kookboek van zanger Guus Meeuwis lag nog maar net in de winkel of het kookboek van sprintkoningin Dafne Schippers werd al aangekondigd. Is een bekende naam een garantie voor succes met recepten? Dat kookboeken van televisiepersoonlijkheden als Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Julius Jaspers of Herman den Blijker goed verkocht worden, is simpel te verklaren: ze zijn in eerste instantie chef-kok.

Geen kookexpert

Toch lijk je geen kookexpert te hoeven zijn om een kookboek uit te brengen. Zo voerde het eet- en dieetboek van dj en actrice Fajah Lourens deze zomer de bestsellerlijsten aan – deel twee van Killerbody verscheen in januari – en binnen een jaar zijn er (weer) boeken verschenen van Gordon, hockeyster Ellen Hoog en Paul de Leeuw. Komend voorjaar volgt Dafne likes, een boek met recepten van topatleet Dafne Schippers. Is kennis in de keuken nog wel nodig om een kookboek uit te brengen? bekende nederlander

Geen garantie voor succes

,,Een bekende auteur draagt absoluut bij aan de populariteit van een boek, maar het is geen garantie voor succes”, zegt Melanie Zwartjes. Ze is uitgever Food & Health bij Kosmos, dat onder andere de kookboeken uitbracht van Guus Meeuwis, Fajah Lourens en Jamie Oliver. ,,Zo werd het boek van Fajah Lourens veel beter verkocht dan een vergelijkbaar boek van Arie Boomsma, dat in dezelfde periode verscheen. En Meeuwis is een publiekslieveling, maar geen professionele kok. Hij schreef zijn boek dan ook samen met zijn goede vriend en sterrenchef Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in Waalre. Ze hebben vorig jaar samen een pop-uprestaurant gehad, dus het idee is logischer dan BN’er zoekt kookboek.” kookboeken

Samenwerken

Heeft een professionele chef dan samenwerking met een bekende hobbykok nodig om zijn boeken te verkopen? ,,Nee, maar dat maakt het wel toegankelijker”, zegt Zwartjes.,,Boeken van chefs zijn vaak specialistisch en vooral bedoeld voor hun vakgenoten en heel gepassioneerde hobbyisten. Die geven we ook uit, maar de doelgroep is redelijk beperkt.” In het kookboek waaraan Dafne Schippers werkt, wil zij onder meer aangeven wat je het beste voor en na het sporten kunt eten. Dat Arie Boomsma mensen aanmoedigt gezond te eten en te bewegen, is voor een sportschooleigenaar ook niet zo gek. En Fajah Lourens was op sociale media al drie jaar een voorbeeld voor fitgirls toen haar boek verscheen.

Volgers

Zwartjes: ,,De betrokkenheid van Fajahs volgers heeft eraan bijgedragen dat haar boek een succes werd. Dat komt dus niet alleen door het feit dat ze een bekende Nederlander is. Veel BN’ers zijn bekend en goed in wat ze doen, maar hoeven geen kookboek uit te brengen.”

Geschikt of niet

Welke BN’ers wél geschikt zouden zijn voor een kookboek, daarover laat de uitgever zich liever niet uit. ,,Mijn concurrenten lezen de krant ook, haha. Het recept voor een bestseller hebben we niet, maar we kijken in elk geval naar iemands bereik op sociale media, of de auteur veel mensen aanspreekt en of het plaatje klopt. Er moet een logisch verband zijn tussen de BN’er en het kookboek. En het allerbelangrijkste: het moet gewoon een goed boek zijn waaruit je graag wilt koken.” Vaak staan tv-koks of bekende sterrenchefs pontificaal op de cover van een kookboek, tegenwoordig voegen zich daarbij ook artiesten, kunstenaars, presentators en sporters. Erkende lekkerbekken als Tante Es (Jörgen Raymann) waagden zich eraan, maar ook vegetarisch boegbeeld Antoinette Hertsenberg. kookboeken

Schrijvers

Onder schrijvers is het produceren van een kookboek (of dieetboek) eveneens populair. Ronald Giphart schreef het geestige Keukenprins, over alles wat gedurende 100 dagen zijn huig passeert. Eind vorig jaar verscheen van hem Vurrrukkulluk!, dat hij schreef samen met zijn vrouw Mascha Lammes, met daarin rechtdoorzeegerechten voor fans van lekker eten. Voor de echte langleesliefhebber staat de spannende klassieker Het kan niet altijd kaviaar zijn (anno 1960) van Johannes Mario Simmel op eenzame hoogte. In de categorie ‘misstaat in geen enkele boekenkast’ hoort het heerlijke Indonesisch georiënteerde Aan tafel met Yvonne Keuls uit 2000. Zelfs literator Maarten ’t Hart waagde zich aan voeding. Zijn Dovemansorendieet uit 2007 is dwarsig en bij vlagen hilarisch; een van Nederlands beste boeken over eten.