BOB voor barbecue om brandwonden te voorkomen. Tips voor als het toch mis gaat

Iedereen die gaat barbecuen moet een BBQ Bob aanwijzen, een Bewust Onbeschonken Barbecuër. Dat advies geeft Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis Groningen.

De drie brandwondencentra in Nederland – Groningen, Beverwijk en Rotterdam – krijgen iedere zomer weer tientallen gewonden binnen van barbecue-ongelukken. Het is de drukste tijd van het jaar voor brandwonden, zegt woordvoerder Marieke Stegenga van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Jaarlijks melden zich tweehonderd patiënten in het ziekenhuis met verwondingen opgelopen tijdens het barbecueën.

Onwetendheid

“Vaak is het een combinatie van onwetendheid en de euforie van het warme weer”, zegt Jacob Blik van het Brandwondencentrum. “Ook speelt drankgebruik vaak een rol, waardoor we gevaren niet altijd meer juist inschatten.” Het is meestal niet het vuur van de barbecue zelf maar ongelukken die ontstaan met hete vloeistoffen zoals spiritus of benzine.

BBq Bob

De oplossing is de BBQ Bob. Ieder tuinfeestje zou een persoon moeten aanwijzen die verantwoordelijk is voor de veiligheid rondom de barbecue. Iemand die dus niet drinkt. “Want de littekens van brandwonden zijn levenslang”, zegt de woordvoerder ten overvloede.

De term BBQ Bob is bedacht door medewerkers van het Brandwondencentrum in Groningen. De Nederlandse Brandwonden Stichting omarmt de slogan en overweegt hem deze zomer te gebruiken.

Tips voor als het toch misgaat

  • Koel de brandwond 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend leidingwater.
  • Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond!
  • Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft.
  • Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid, elektrische en chemische verbrandingen.
  • Smeer niets op een brandwond.
  • Bedek de wond met steriel verband of een schone doek.
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
  • Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend, in een warme deken.