Bootcamp: intensief bewegen in de buitenlucht


bootcamp1 BEW

Een intensieve sport vol afwisseling die buiten worden beoefend. Dat is bootcamp in een notendop. Thomas van Zuiden geeft bootcamplessen in Bolsward. Hij merkt dat de buitensporters vooral ‘lekker inspannend bezig willen zijn’.

Bootcamp

Bootcamp is van oorsprong een trainingsmethode van het Amerikaanse leger, bedoeld om soldaten in korte tijd flinke spierkracht te laten opbouwen. Het leger maakte daarbij gebruik van alle materialen die maar voorhanden waren, in het gebied waar werd getraind. En dat doen bootcampers eigenlijk nog steeds. ,,Wij trainen nu in de winter op het schoolplein van een basisschool”, vertelt Thomas.

Atributen bootcamp

,,We maken gebruik van het plein, het klimrek, de bankjes en het kunstgras. Als je op die manier traint, maak je veel gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Je kunt bijvoorbeeld opspringen van de bankjes, of opdrukken op het plein of het gras.” Anders dan in het leger, hoeft het niet ontzettend zwaar te zijn.

,,Ik roep wel eens wat, maar ik sta niet vlakbij je oor te schreeuwen”, vertelt Thomas lachend. ,,Je kunt het voor jezelf zo zwaar maken als je wilt: iedereen die meedoet traint op zijn eigen niveau. Een vrouw die net bij de groep gekomen is, traint veel lichter dan de fanatieke jongens die ik in de groep heb en die echt komen voor een zware training.”

bootcamp3 BEW

Kracht en uithoudingsvermogen

Thomas legt uit dat je kunt trainen op kracht of conditie, maar ook met als doel om af te vallen of je uithoudingsvermogen te vergroten. ,,Je kunt ervoor kiezen zonder materiaal te trainen en puur gebruik te maken van je eigen lichaam en lichaamsgewicht. Maar we gebruiken ook allerlei materialen zoals een speedladder, kettlebells, dumbells, autobanden, gewichtjes, bokshandschoenen en stootkussens. Wie wil kan dus ook kickboksen, of ik zet een circuit op met allerlei verschillende oefeningen.”

Kenmerkend voor de bootcamples is dat de deelnemers constant in beweging zijn. ,,Dat is behoorlijk intensief, maar het is ook heel belangrijk”, zegt Thomas. ,,Vooral nu het buiten koud is, koel je snel af als je stilstaat. Dan worden je spieren ook koud en heb je een grotere kans op blessures. Je moet gewoon lekker in beweging blijven.”

bootcamp2 BEW

Oefenen in goede houding

Daarbij hoort bijvoorbeeld ook een rondje hardlopen, of wandelen als je dat liever wilt. ,,Veel deelnemers komen met z’n tweeën. Die willen ook gezellig even kletsen”, weet Thomas. ,,Maar na zo’n rustig rondje zet ik ze wel weer aan het werk hoor!”, voegt hij er lachend aan toe. Opdrukken, touwtjespringen, squats doen: de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

Thomas noemt ook de ‘burpees’. ,,Opdrukken, omhoog springen en weer opdrukken. Heel zwaar!”, aldus de enthousiaste bootcamptrainer.

Hoewel iedereen op zijn eigen niveau traint en er tijdens de les allerlei verschillende oefeningen worden gedaan, is het absoluut geen ratjetoe. ,,Ik geef uitleg, laat zien in welke houding de oefeningen moeten worden uitgevoerd en geef tips. Vervolgens loop ik er tussendoor en kijk ik goed naar de houding van de deelnemers. Het is wel belangrijk om het goed te doen: dat kan een hoop spierpijn voorkomen.”

bootcamp5 BEW

Zomer en winter

In de zomer is het aantrekkelijker om ’s avonds lekker te gaan bootcampen: het weer is vaak beter en het is ’s avonds langer licht. ,,Het is nu zwaarder”, bevestigt Thomas. ,,Maar we gaan door, ook als het koud is en regent. Behalve als het weer het echt niet toelaat en het qua veiligheid niet meer kan, zoals bij onweer, storm of enorme ijzel.”

Hij vertelt dat de meeste bootcampers een positieve houding hebben: ‘we hebben er zin in, we gaan ervoor’. ,,Ook degenen die er tegenop kijken om in de regen te trainen, zeggen vaak achteraf: ‘ik ben blij dat ik het gedaan heb, ik heb een voldaan gevoel’. Ik stuur ze wel meteen na het afsluitende ‘rekken en strekken’ naar huis: snel douchen en droge kleren aan, anders koel je teveel af.”

Als het zomers heel warm is, bevat de bootcamples meer pauzes en worden deelnemers geadviseerd genoeg water mee te nemen. ,,Dan zijn we bijvoorbeeld ook niet constant aan het rennen, maar zal ik eerder een circuit opzetten, of een estafette of een aantal waterspellen. Ook dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om te bootcampen”, aldus Thomas.

,,In de zomerperiode sporten we in het Julianapark in Bolsward. Vanwege het slechte weer zijn we nu ‘verhuisd’ naar het schoolplein: daar is de verlichting beter en kunnen we beter schuilen voor het weer, als het nodig is”, vertelt Thomas.

bootcamp4 BEW

‘Bootcamp is voor iedereen’

Thomas traint met groepen van 12 tot zo’n 20 personen, mannen en vrouwen, momenteel in de leeftijd van 16 tot ongeveer 40 jaar.

,,Iedereen is verschillend. In leeftijd, maar ook in conditie en spierkracht. En toch kan iedereen meedoen. Want bootcamp is voor iedereen, je doet mee op je eigen niveau en met je eigen doel. En het is gewoon heerlijk: het is niet moeilijk, je bent lekker aan het bewegen en het is gewoon fantastisch om buiten sportief bezig te zijn!”