De bucketlist – Column ALS Mariska van Gennep

Op een middag arriveert Hugo Bakker bij ons. Hugo is businesscoach, doet veel online en is goed bevriend met Sjon en mij. Hij is zeer geraakt door Sjon’s ziekte, op het moment dat Sjon de diagnose kreeg volgde Sjon bij Hugo een training. Hugo’s moeder is overleden aan dezelfde ziekte.  

Foto: Pixabay

Training

Een paar weken geleden kregen we een brief van Hugo vanuit het vliegtuig. Hij had een training gevolgd bij Tony Robbins en daar kreeg hij een ingeving. Door Sjon is hij veel gaan nadenken over bewust leven. Vooral toen hij de laatste keer bij ons vandaan reed. Hugo schreef in zijn brief, dat hij zelf bewuster wil  leven en anderen inspireren om meer bewust te gaan leven, alsof het je laatste dag kan zijn.

Foto: Mariska van Gennep

Video

Vandaar dat hij die middag met Sjon een live video op Facebook wil opnemen. Van te voren heeft hij Sjon benaderd om na te denken wat hij wil  vertellen via zijn I-pad. Sjon heeft een prachtige tekst gemaakt de nacht ervoor. Onze woonkamer wordt een klein beetje verbouwd en dan gaan ze samen live. Hugo vertelt in een inleiding hoe hij hier toe gekomen is en dan vertelt Sjon hoe hij na zijn diagnose een wensenlijst met ons gezin gemaakt heeft. Deze wensen zijn allemaal in vervulling gegaan, in het eerste jaar dat Sjon wist dat hij ALS had, hier heb ik in eerdere blogs over geschreven. De link naar de video:

https://www.facebook.com/succesroute/videos/1476217225754193/

Praten

Na de opname praten en delen we nog één en ander. Het is emotioneel als Hugo vertrekt. Heel mooi dat hij geweest is met zijn bijzondere boodschap. Ik blijf wat emotioneel, vooral als ik ’s avonds in de Linda lees over de bucketlist en de fuck it list, om bewust dingen niet te doen. Elke dag bewuste keuzes maken en vooral genieten!

Stemmen

De volgende dag is het 16 maart, dé dag om te stemmen. Sjon wil zelf graag zijn stem uitbrengen. Eén van de kinderen vraagt me of hij wel met de elro in het stemhokje past. Ik geef toe dat ik hier ook al over nagedacht heb, maar geen idee heb. We gaan op pad met zijn zessen. Marleen’s vriend Rien gaat gezellig mee, hij heeft al in een andere gemeente gestemd. Bij het stembureau aangekomen kan Sjon prima naar binnen, er zijn geen drempels.

De papieren en zijn ID bewijs geven wij voor hem af en hij krijgt het stemformulier. Hij past net niet in het hokje en gaat voor het hokje zijn stem geven. Het formulier in de stembus doen gaat hem wat lastig af en Veerle helpt hem. Dan maakt hij een draai om weg te rijden en raakt met de achterkant van zijn hoofdsteun (die ver uitsteekt) één van de stemhokjes. We roepen nog net op tijd. Eén mevrouw schrikt zich een hoedje. De hokjes blijven staan en het gaat goed. We hebben gestemd. Net als een heel groot deel van Nederland. En als Sjon zijn foto van het stemmen deelt via Sociale Media krijgt hij van vele kanten diep respect.

Mariska van Gennep

Foto: Mariska van Gennep

Mariska van Gennep

Sjonny, de man van Mariska van Gennep, kreeg in 2015 de diagnose ALS. Mariska schreef tijdens zijn ziekte wekelijks goed gelezen blog op Gezondheid & Co. Deze verhalen gingen over de ziekte, de aanpassingen die gedaan moesten worden en over het leven met ALS in een gezin met drie kinderen. Sjonny overleed op 24 april 2017. Alle blogs van Mariska lees je in dit dossier