Clichés over mannen en seks. Wat is waar en wat niet?

Echte mannen weten van aanpakken, ze hebben geen hulp nodig tussen de lakens – laat staan boeken over seks. Met dat cliché in het achterhoofd schreef de Belgische seksuoloog Wim Slabbinck Waarom mannen geen seksboeken kopen. Daarin ontkracht hij elf mythes over man en seks, zoals deze vijf.

Mannen denken om de 7 seconden aan seks

Mannen bulken van het testosteron en hebben dus altijd zin. Want mannen denken om de 7 seconden aan seks. Toch? ,,Helemaal niet. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen om de 42 minuten aan seks denken. Vrouwen iedere 77 minuten.” U vindt dat nog veel? Weet dan dat de proef gebeurde bij universiteitsstudenten. ,,Die hebben daar nog tijd voor.” Dat mannen vaker dan vrouwen aan seks denken heeft onder meer te maken met opvoeding en rolpatronen.

Pikante tijdschriften

,,Jongens leren al snel dat ze mogen, zelfs moeten, voldoen aan hun verlangens. Ze zien pikante tijdschriften en merken dat pornografie op hen is afgestemd. Logisch dat ze dan meer naar seks verlangen. Bij driekwart van de mannen borrelt dat verlangen trouwens spontaan op. Bij vrouwen gebeurt het net andersom: zij hebben meestal een responsieve lust, die voortvloeit uit fysiek contact en opwinding.” Slabbinck benadrukt dat het een niet beter is dan het ander en al zeker niets zegt over hoe graag je partner jou ziet. 2

Size matters Elke man wil de grootste hebben.

Maar voor eens en voor altijd: de lengte van je penis doet er echt niet toe. ,,Neem alle onderzoekjes die in vrouwenbladen verschijnen met een stevige korrel zout. Op het zicht zullen vrouwen een lid kiezen dat enkele centimeters groter is dan het gemiddelde.” Maar als het puntje bij paaltje komt, nemen vrouwen met kleiner genoegen. Negen op de tien vrouwen hebben geen probleem met de lengte van partners geslachtsdeel. Ook puur biologisch speelt lengte geen rol. ,,Een vagina weet met elke penis raad. Ze komt gewillig naar kleine exemplaren en rekt zich uit bij lange.” Schrap die penisverlenging maar van je wensenlijstje, want er bestaan geen zinvolle verlengingen.

mannen seks

Shutterstock

Echte mannen krijgen altijd een stijve

,,Af en toe hapert de machine eens, dat is de normaalste zaak van de wereld. Roken en alcohol zijn bekende dooddoeners, maar ook overgewicht, suiker, sloten koffie en te veel cholesterol zijn niet erectiebevorderend. Het is ook normaal dat je op latere leeftijd meer moeite hebt om je lid te rechten. Laat de motor goed warmdraaien. Je tankt nu geen super meer, maar diesel. Ook sporten en fysiek werk verzetten komen de fitheid van je penis ten goede.’’

Ochtenderectie

Wat helemaal niet klopt, is dat een ochtenderectie standaard is. Slechts één op tien mannen zegt (bijna) altijd een stijve te hebben wanneer hij wakker wordt. Een ‘ochtenderectie’ bestaat eigenlijk niet, het gaat om nachterecties. Vier à vijf keer per nacht krijg je een spontane stijve tijdens je remslaap, de fase na je diepe slaap, waarin je droomt. Als je wekker je plots wekt tijdens een andere slaapfase is er geen sprake van een erectie.”

Geen seks zonder orgasme

,,Het mannenorgasme is meestal het slotakkoord van seks. Daar wringt het schoentje, want als het niet gebeurt, beschouwen we seks niet als volwaardig. Dat dwingende karakter mag overboord. Je focust je dan te veel op een prestatie, niet op plezier. Dat brengt stress met zich mee. Anderzijds zijn orgasmes – solo of niet – wel gezond. Ze houden je bloeddruk op peil, bevorderen doorbloeding van huid en spieren, fungeren als slaapmiddel, zijn goed tegen hoofdpijn en vormen – echt waar – een remedie tegen de hik.” Ook sterk: sperma is bij een orgasme even snel als Usain Bolt, zo’n 45 kilometer per uur.

Te snel klaarkomen is een probleem

Het is de grootste nachtmerrie van iedere man: te vroeg klaarkomen. Maar als we de letter van de wetenschap exact volgen – een zaadlozing is vroegtijdig als een man na minder dan één minuut na penetratie klaarkomt en hij daarvan last ondervindt – blijkt minder dan 4 procent van de mannen daarmee te kampen. Het is ook een fabeltje dat een vroegtijdig orgasme altijd een seksuele stoornis is. ,,Maar we moeten de situatie ook niet minimaliseren: 9,2 procent vindt dat hij soms te snel schiet. Farmaceutische hulpmiddelen kunnen bij sommigen helpen, maar zijn zeker niet heiligmakend. Bepaalde oefeningen en technieken doen al veel. Het is vooral belangrijk dat de partner meedenkt.” Waarom mannen geen seksboeken kopen door Wim Slabbinck is hier te bestellen bij bol.com. Uitgeverij Manteau, onderdeel van WPG. Prijs: 19,99 euro (256 blz.).