Deze kruidensupplementen kunnen gevaarlijk zijn met combinatie medicijnen

Kruidenpillen zijn minder onschuldig dan de meeste mensen denken. In combinatie met medicijnen kunnen ze gevaarlijk zijn. Een nieuwe campagne waarschuwt hiervoor.

medicijnen, kruidensupplementen. kruidenpillen
Foto: Shutterstock

Kruiden bij problemen

Iedereen zal het herkennen: je slaapt slecht en wil niet gelijk naar de dokter rennen. Bij de drogist koop je valeriaan, een kruid met een kalmerende werking. Baat het niet, dan schaadt het niet, is vaak de gedachte. Maar die keuze kan wel eens verkeerd uitpakken als je medicatie tegen angst- en paniekaanvallen slikt.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met een lijst van tien populaire kruiden naar buiten die op zichzelf geen kwaad kunnen, maar een slechte en soms zelfs levensgevaarlijke wisselwerking hebben wanneer je ook medicijnen slikt. De combinatie kan ervoor zorgen dat een geneesmiddel beter of slechter wordt opgenomen of wordt afgebroken in het lichaam. Het gevolg is dat het medicijn minder goed werkt of de gebruiker sneller last krijgt van bijwerkingen.

De wisselwerking tussen valeriaan en antipsychotica is precies zo’n ongelukkige. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het middel alprazolam, voorgeschreven bij angst- en paniekstoornissen, minder snel wordt afgebroken in het lichaam. De patiënt krijgt een hogere hoeveelheid van het medicijn in zijn bloed, waardoor het middel sterker werkt, maar ook de kans op bijwerkingen vergroot. Denk aan sufheid, concentratieproblemen en zelfs hartkloppingen en depressieve gevoelens.

kruidensupplementen, kruidenpillen

Knoflook

In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan en rode zonnehoed. Daarbij gaat het niet om kruiden zoals ze in de keuken worden gebruikt bij het koken, zoals een teentje knoflook of een theelepel kurkuma, maar om plantenextracten die in hoge concentraties als kruidenpillen of drankjes zijn verwerkt.

Groene thee

Hetzelfde geldt voor groene thee. Eén kopje kan geen kwaad, maar meer dan een halve liter kan er al voor zorgen dat medicijnen zoals bètablokkers minder goed werken. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

kruidensupplementen, kruidenpillen

Kruidenpillen

Kruidensupplementen zijn populair, bleek uit onderzoek van het RIVM in 2017: 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen gebruikt deze producten. ,,Veel mensen denken dat kruiden veilig zijn, omdat het natuurlijke producten zijn, maar ze realiseren zich niet dat het medicatie uit balans kan brengen en dat evenwicht is nu juist zo belangrijk”, waarschuwt Gitte Tiesjema, onderzoeker bij het CBG.

Handleiding

De medicijnautoriteit deed, volgend op eerder onderzoek door het RIVM, een literatuuronderzoek naar de wisselwerking tussen de tien kruiden en diverse medicatie. Dit varieerde van maagzuurremmers tot hartmedicatie. De resultaten, die niet bekend zijn bij het brede publiek, worden samengevat in een handleiding en animatievideo op de site van het CBG. De informatie wordt ook onder huisartsen en apothekers verspreid. Tiesjema: ,,Ook bij hen willen we het bewustzijn vergroten. Wanneer een patiënt aanklopt met klachten, moet ook gedacht worden aan de wisselwerking met kruiden.”

kruidensupplementen, kruidenpillen

Ginseng

Zo kunnen ginseng (gebruikt bij vermoeidheid) en ginkgo (gebruikt bij concentratieproblemen) invloed hebben op de bloedstolling. Bij gelijktijdig gebruik met een stollingsmedicijn neemt het risico op een hart- of herseninfarct toe.

Eerder dit jaar toonden onderzoekers van het Erasmus MC aan dat kurkuma een veelgebruikt medicijn onder borstkankerpatiënten beïnvloedt. Ook werd al aangetoond dat Sint-Janskruid de afbraak van chemotherapie kan versnellen. Dit kruid wordt ook afgeraden in combinatie met antidepressiva. Het kan leiden tot slapeloosheid en nervositeit, en maakt het risico op hallucinaties, agressie en zelfs zelfmoordgedachtes groter. Tiesjema: ,,Dat betekent niet dat je nooit meer Sint-Janskruid moet kopen. Wanneer je geen andere medicatie gebruikt, kan een kruidengeneesmiddel met Sint-Janskruid wel degelijk helpen om somberheid tegen te gaan.”

Veelgebruikte kruidenpillen

Veelgebruikte kruiden zijn:

  • Amerikaanse ginseng
  • Danshen of rode salie
  • Geelwortel of kurkuma
  • Japanse notenboom of Ginkgo
  • Groene thee
  • Knoflook
  • Mariadistel
  • Sint-Janskruid
  • Valeriaan
  • Rode zonnehoed