Type 2 diabetes. Symptomen en hoe voorkom je het?

Diabetes 2 is een type diabetes die soms is te voorkomen. Want overgewicht en te weinig bewegen zijn vaak de redenen waarom de ziekte ontstaat. Maar bij sommige mensen zit het ook in de familie. Ook hebben bepaalde bevolkingsgroepen meer kans op de ziekte. Bovendien zijn er ook mensen die altijd gezond leven en toch type 2 diabetes krijgen.

Diabetes 2 - Foto: Shutterstock

Wat is diabetes 2?

Bij diabetes 2 maakt het lichaam wel insuline aan, maar reageert het niet meer op de werking van die insuline. Daardoor wordt de glucose niet of niet snel genoeg in de cellen opgenomen. En dit heeft weer tot resultaat dat de bloedsuikerspiegel torenhoog wordt. Het lichaam denkt dan dat er nog meer insuline moet worden afgegeven en daardoor raakt echt alles in het lijf in de war. De aanvoer van glucose is volledig in disbalans en ook de vetstofwisseling is van de kook. Er wordt dus wel veel insuline rondgepompt, maar de hoeveelheid bloedsuiker is toch niet in orde. Omdat het lichaam dan voortdurend aan de slag moet om toch meer insuline te produceren raakt de alvleesklier uitgeput en neemt op den duur de insulineproductie af of stopt hij helemaal.

De glucose kan daardoor de cel niet meer in, het blijft in het bloed zitten en dus stijgt het bloedsuikergehalte. Het lichaam merkt dat dit niet een goede manier is en daardoor scheiden de nieren een deel van de glucose uit via de plas (daarom moeten mensen met diabetes vaak ook veel vaker plassen dan ze normaal gesproken gewend waren). Maar er blijft dan nog altijd te veel glucose in het bloed zitten en dat kan zorgen voor allerlei complicaties. Er zijn veel meer mensen met diabetes 2 dan met diabetes 1 en het komt voor op alle leeftijden. Vroeger was het vooral een ouderdomsaandoening, tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen diabetes 2. Dit komt door een ongezonde levensstijl.

Waardoor krijg je diabetes type 2?

Diabetes type 2 heeft vaak te maken met leeft stijl, maar niet altijd.

 1. Erfelijkheid en ouder worden, kunnen er voor zorgen dat iemand diabetes type 2 krijgt en daar is niets aan te doen.
 2. Als iemand in het verleden zwangerschapsdiabetes heeft gehad of als de moeder zwangerschapsdiabetes had, is de kans op het krijgen van diabetes type 2 ook groter.
 3. Daarnaast komt de aandoening vaker voor bij Hindoestanen, Turken en Marokkanen en dan ook al vanaf 35 jaar.
 4. Mensen met een vetstofwisselingsstoornis hebben ook meer kans op diabetes. Datzelfde geldt voor mensen met een hoge bloeddruk.
 5. Bepaalde medicijnen kunnen ook zorgen voor diabetes.

Hoe voorkom je diabetes 2?

Aan al die zaken kun je soms weinig doen. Wat iedereen wel kan beïnvloeden is de levensstijl die hij of zij er op nahoudt. Om de kans op diabetes 2 zo klein mogelijk te houden is het daarom van belang om:

 • Niet te roken. Roken maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline.
 • Een gezond gewicht te hebben. Door een paar kilo af te vallen wordt de kans om diabetes te krijgen al in veel gevallen verminderd of gaat iemand van een voorstadium van diabetes naar een gezonde bloedsuikerspiegel. Als je veel buikvet hebt, kunnen bovendien de lichaamscellen minder gevoelig worden voor insuline. Buikvet hangt verder samen met een verhoogd cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.
 • Gezond te eten (vooral eten met een lage lagere glycemische index (GI) verkleint de kans op diabetes type 2. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een verhoogde inname van vezels. Verder is het van belang om suikerhoudende dranken zoals frisdrank en sappen zo min mogelijk te drinken, niet te veel rood vlees en bewerkt vlees zoals vleeswaren te eten, veel volkoren producten te eten, Yoghurt te nemen en genoeg groente en fruit te eten.
 • Veel te bewegen
Diabetes 2 - Foto: Shutterstock

Bewegen en diabetes 2

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat bloedglucose waarden structureel laag worden gehouden. Soms zijn medicijnen dan niet meer nodig, zeker als iemand ook zijn eetpatroon en zijn gewicht aanpast. Bewegen bij diabetes type 2 zorgt voor:

 • Dalende bloedglucose .
 • Er ontstaat weer gevoeligheid voor insuline
 • Iemand krijgt meer energie
 • Door bewegen worden meer koolhydraten verbruikt en dus kan iemand daardoor ook afvallen
 • De kans op complicaties wordt veel kleiner.
 • Cholesterolspiegels verbeteren.
 • De bloedsomloop wordt beter
 • Bewegen heeft een gunstig effect op nierfunctie, vetpercentage en bloeddruk.

Voeding en diabetes

Voeding speelt een belangrijke rol in de behandeling van diabetes type 1 en type 2. Ook kan een gezond voedingspatroon helpen om diabetes type 2, oftewel ouderdomsdiabetes, te voorkomen. “Bij ouderdomsdiabetes is het mogelijk om zo gezond te leven en te eten, dat je de medicatie niet meer nodig hebt”, aldus Edith Feskens, hoogleraar bij de afdeling Voeding en gezondheid van de Wageningen University & Research.

Het beste advies voor iedereen luidt nog altijd: volg de Schijf van Vijf. Dus eet veel groente, fruit en voedingsvezels zoals in volkoren graanproducten. Snoep niet teveel en kijk uit met suiker en suikerhoudende dranken, waaronder ook vruchtensappen vallen. Daarnaast is het goed om te zorgen dat je voldoende beweegt. “En als je bijvoorbeeld veel gewicht moet verliezen kan het slim zijn om een aantal weken een dieet te volgen met een laag gehalte aan calorieën of koolhydraten”, vult Feskens aan.

Persoonlijke voorkeuren spelen een doorslaggevende rol, benadrukt Feskens. “Mensen houden voedingsadviezen langer vol als ze er gemotiveerd voor zijn.” Daarbij is het belangrijk dat de adviezen aansluiten bij de leefstijl en de persoonlijke voorkeuren. “Uit veel onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat Mediterrane voeding met veel groente en vis en niet teveel vlees gunstige effecten heeft. Maar niet iedereen is even dol op olijfolie.”

Onderzoek laat bovendien zien dat mensen die veel rood vlees – zoals rundvlees, varkensvlees of lamsvlees – nuttigen een verhoogd risico lopen op diabetes type 2. Hetzelfde geldt voor bewerkt vlees zoals worst.

Symptomen diabetes type

Vaak hebben mensen niet in de gaten dat ze lijden aan diabetes type 2. Er zijn meestal wat vage klachten, sommigen zijn er best al lang en die worden dan niet onderkend of opgemerkt. Zaken die kunnen wijzen op diabetes type 2 zijn:

 • Heel moe zijn
 • Een droge mond
 • Niet goed zien/wazig zien
 • (schimmel) Infecties
 • Altijd veel dorst hebben
 • Veel moeten plassen
 • Blaasontstekingen of urineweginfecties

Doe een bloedonderzoek om te kijken of je diabetes type 2 hebt