Eten van de grond: de vijfsecondenregel onderuit

Je laat een stuk chocoladecake vallen, mag je dat dan nog snel van de grond rapen en opeten? ‘Als het binnen de vijf seconden is mag het,’ klinkt de klassieke regel vaak. Een nieuwe studie spreekt die regel echter tegen. ,,Er zijn veel viezere plekken dan de grond.”

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

De vijfsecondenregel is eenvoudig: laat je iets op de grond vallen dat je wilde opeten, zorg er dan voor dat je het binnen vijf seconden opraapt voordat je het in je mond stopt. Daarbij werd steeds aangenomen dat bacteriën pas na vijf seconden het eten beginnen aan te vallen.

Eén seconde

Professor Aaron E. Carroll, professor kindergeneeskunde aan de Indiana University, pleit er nu voor om ook na vijf seconden nog met smaak van dat per ongeluk uit je handen geglipte eten te genieten. Hij verwijst naar een recente studie die aantoont dat bacteriën al vanaf de eerste seconde aanvallen op dat stuk brood of dat ijsje dat jij in een een onhandig moment liet vallen.

Het aanrecht en de ijskast

In plaats van ons druk te maken over bacteriën op de vloer, zouden we beter wat meer aandacht kunnen hebben voor andere voorwerpen in ons huis die veel vuiler zijn, aldus Carroll. Van bijvoorbeeld het handvat van de ijskast, de gootsteen en het aanrecht werd al vaker in studies bewezen dat ze veel meer bacteriën bevatten. Je voedsel is dus net zo goed aangetast door bacteriën als je het eet na het aanraken van één van deze voorwerpen.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Sterk immuunsysteem

De professor vertelt verder: ,,Het is niet de bedoeling om nu paranoïde te worden. In plaats daarvan is het beter om te beseffen dat onze immuunsystemen wel wat gewend zijn. We raken die vuile voorwerpen al heel lang aan zonder er iets over te weten, en het gaat nog steeds prima met ons. Als ik iets op de grond laat vallen, eet ik het zeker nog op. De schade die ik hier mogelijk mee aanricht is mijn ongerustheid niet waard, zeker niet in vergelijking met vele andere dingen.”