Facebook verwijderen na een overlijden. Hoe doe je dat?

Wie vrienden en familie na zijn overlijden niet wil opzadelen met allerlei online accounts, regelt bij leven alvast wat ermee moet gebeuren. Doodgaan is dankzij internet ook een digitale aangelegenheid geworden.

Digitale erfenis

Een Facebookprofiel dat niet op de juiste wijze wordt afgesloten, blijft vrienden jaarlijks herinneren aan een verjaardag. Een Linkedinaccount dat niet is verwijderd, blijft collega’s aansporen je te feliciteren met een werkjubileum. Om te voorkomen dat je vrienden en familie worden opgescheept met jouw digitale erfenis, kun je alvast vastleggen wat ermee gedaan moet worden.

Wachtwoorden

Om te beginnen: de overdracht van wachtwoorden. Denk aan pincodes die telefoons en computers ontgrendelen, of inloggegevens van sociale media. Wanneer nabestaanden daar niet over beschikken, zijn een hoop accounts bij voorbaat al ontoegankelijk. De website Lastpass.com biedt gebruikers de mogelijkheid wachtwoorden vergrendeld op te slaan. Daarnaast kun je ‘vertrouwenspersonen’ instellen, die bij geval van nood of overlijden toegang kunnen aanvragen tot je account. Een dienst die min of meer hetzelfde doet, is Digizeker. Ook hier kun je een digitale kluis aanmaken die bij overlijden gedeeld wordt met anderen. Die kluis wordt bovendien geregistreerd bij een notaris en maakt daardoor officieel deel uit van het testament.

Facebook verwijderen na overlijden

Overlijdensakte

De sociale netwerken verschillen nogal in hun benadering van overleden gebruikers. ‘Dode’ profielen op Linkedin en Twitter kunnen, na ontvangst van een kopie van de overlijdensakte, alleen worden verwijderd. Een keertje oude tweets nalezen, mochten nabestaanden dat willen, is er daarna dus niet meer bij.

Google heeft een dienst voor ‘inactieve accounts’ – termen als ‘dood’ of ‘overleden’ worden angstvallig vermeden – die ook weer leunt op een vertrouwenspersoon. Wanneer je een bepaalde periode niet inlogt, stuurt Google deze ‘Inactive Account Manager’ een e-mail met je inloggegevens. Ook andere data kunnen met deze persoon worden gedeeld, bijvoorbeeld foto’s of documenten opgeslagen via Google Drive. Hoe lang deze inactieve periode mag duren, bepaal je zelf.

Gedenkplek

Facebook biedt de meeste opties. Zo kun je instellen dat je account, in samenwerking met een vertrouwenspersoon, na overlijden moet worden omgezet in een gedenkplek. Vrienden kunnen dan nog wel berichtjes plaatsen en foto’s bekijken, maar verjaardagsnotificaties worden niet meer verstuurd. Ook verschijnt de tekst ‘Ter nagedachtenis van’ voor de naam, zodat het duidelijk is dat deze gebruiker is overleden.

Wilsbeschikking

Wie zijn digitale nalatenschap graag op één plek regelt, kan gebruikmaken van Afternote. Hier geef je aan wat er na je dood moet worden geregeld. Niet alleen wat er met sociale media moet gebeuren, maar ook welke muziek er op je uitvaart moet klinken, of wie er voor je huisdieren moet zorgen. Eén of meerdere vertrouwenspersonen hebben de mogelijkheid je Afternote-account te ontgrendelen wanneer je overlijdt.

Updaten

De grootste uitdaging voor een platform als Afternote, stelt medeoprichter Bianca de Witte, is de lange adem die erbij komt kijken. Iemand die vandaag een profiel aanmaakt, overlijdt misschien pas over vijftig jaar. Het is daarom belangrijk dat gebruikers hun profiel blijven updaten.

Nabestaanden

De meeste mensen zijn nog niet zo bezig met hun online nalatenschap. Volgens een recent onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema heeft 83 procent van de Nederlanders hiervoor niets geregeld en heeft 59 procent er niet eens over nagedacht. Daardoor worden nabestaanden regelmatig geconfronteerd met apparaten waarvan ze geen pincode hebben, of accounts waarvan ze de wachtwoorden niet kennen.

Hacken

Start-up Digitale Nazorg helpt nabestaanden met het ‘hacken’ van zulke accounts. Het bedrijf is opgericht door Sander van der Meer, die lange tijd voor de politie werkte als forensisch ICT-specialist. Relatiemanager Esther Scheurleer: ,,Uiteraard mogen wij niet zomaar inbreken in een account. Pas als we een verzoek krijgen van de wettelijke erfgenaam, die ook de digitale administratie van een overledene erft, verlenen wij toegang tot zulke accounts. Legaal hacken is het dus.”

DeadSocial

Vastleggen wat er na je dood online moet worden geregeld is één ding, maar er kan tegenwoordig ook van alles gecommuniceerd worden vanuit het hiernamaals. Zo is er DeadSocial, een service die je laat ‘doorleven’ op sociale media na je dood. Via de website kun je instellen welke berichtjes of foto’s er namens jou op sociale media moeten worden gepost, tot jaren in toekomst.

LivesOn, een vergelijkbare dienst, doet dit voor Twitter. De slogan: When your heart stops beating, you’ll keep tweeting. Ook Afternote biedt deze mogelijkheid. Het past bij de moderne benadering van rouw, continuining bonds genoemd, waarbij wordt uitgegaan van het idee dat er een band blijft bestaan tussen de overledene en nabestaanden.

Tekst Anouk Vleugels