Familieuitje naar het speelgoedmuseum – Column ALS Mariska van Gennep

We gaan vanmiddag op een uitje. Eindelijk gaan we naar het speelgoedmuseum in Roden, het was al eerder gepland, maar nog niet van gekomen. Wat we daar gaan doen met vier volwassenen en een puber? Jeugdsentiment van onze kinderen. Toen ze klein waren zijn we er ook eens geweest en we gaan kijken of het nog zo leuk is. Een rolstoel is er, dat hebben we uiteraard van te voren gecheckt. Want vijf mensen en een rolstoel is te veel voor onze auto.

blog 21 familie

Speelgoedmuseum Roden

Veerle rijdt ons er naar toe. Lachen, want Sjon fungeert als navigatiesysteem (die hij ook op schoot heeft) en wijst steeds van te voren welke kant Veerle op moet rijden. Als ze het niet begrijpt kijkt ze mij aan in de spiegel. Bij het speelgoedmuseum aangekomen staat de rolstoel al keurig klaar. Gelukkig hebben we een kussen meegenomen zodat Sjon iets comfortabeler kan zitten. We kijken eerst beneden rond naar winkeltjes, poppenhuizen en een tentoonstelling van prachtig gemaakte figuren gevormd uit oude naaimachines, fotocamera’s en meer oude materialen. We spelen een spelletje ganzenbord op een groot tafelkleed en dan gaan we naar buiten.

Buitenspelen

Lachen, gieren en brullen om de fietsen waar de kinderen opzitten. Hendrik heeft niet door dat zijn broek smerig wordt – de fiets wordt gestuurd met het grote voorwiel, waar ook de trappers aanzitten – en het wiel gleed langs zijn been. Mag de pret niet drukken. We spelen met hoepels, de kinderen lopen op stelten en zitten op de voorloper van een trapauto, die aangedreven wordt door een hendel naar voren en naar achteren te bewegen. Dan staat Sjon bij één van de fietsen.

Op de foto

Ik ben bezorgd dat hij erop wil zitten, hij ligt helemaal dubbel, hij wilde alleen op de foto. Het wordt een prachtportret van ons tweetjes. Hendrik waagt zich nog op de blokken (soort bliklopen) en dan gaan we door de dreigende lucht weer naar binnen. Met de rolstoel in een kleine lift waar Veerle en Marleen om beurten een verdieping hoger met Sjon meegaan. Op de eerste verdieping zijn prachtige poppen, waaronder de Julianapop en poppenhuizen te bewonderen en een flink aantal Dinky Toys. Deze beroemde autootjes zijn eerst gefabriceerd door Meccano, ik leer ook nog vanmiddag! Via Aap-Noot-Mies gaan we nog een verdieping hoger, waar een trein helemaal rond rijdt en wat kinderen aan het knutselen zijn. Marleen dacht dat ze hier vroeger een mozaïek gemaakt heeft. Ik kan het me niet meer herinneren…

Via een prachtige route waarbij Sjon weer als navigator fungeert rijden we naar Loon voor een kopje koffie met. Een lekkere afsluiter voor een prachtige middag. Weer één met een gouden randje!

blog 21 Sjon en ik

Mariska van Gennep

Sjonny, de man van Mariska van Gennep, kreeg in 2015 de diagnose ALS. Mariska schreef tijdens zijn ziekte wekelijks goed gelezen blog op Gezondheid & Co. Deze verhalen gingen over de ziekte, de aanpassingen die gedaan moesten worden en over het leven met ALS in een gezin met drie kinderen. Sjonny overleed op 24 april 2017. Alle blogs van Mariska lees je in dit dossier