Gebarsten lippen. Dit kun je doen

Een gebarsten lip kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Vooral met praten, eten en zoenen wil het nog al eens pijn doen. Gebarsten lippen ontstaan vaak in de winter. Door de koude temperatuur en de droge verwarmingslucht hebben je lippen het zwaar te verduren.

gebarsten lippen

Gebarsten lippen

Lippen zijn extra gevoelig voor droogte omdat de oppervlakte een dun membraan is dat ideaal gezien altijd vochtig zou moeten zijn. Een eerste reflex is wellicht om eraan te likken, maar dat maak het probleem alleen erger omdat het vocht zo sneller verdampt.

In tegenstelling tot de rest van je huid, bevatten je lippen namelijk geen talgklieren die de huid soepel en vet houden. Daardoor drogen ze sneller uit. Koud weer, ijzige wind of verwarmingslucht zorgen ervoor dat de huid en dus ook je lippen snel vocht verliezen en dus uitdrogen en broos worden. Een tweede oorzaak van gebarsten lippen kan een vitaminetekort zijn. Vooral het ontbreken van vitamine B2 kan voor gebarsten lippen zorgen. Ben je een liplikker? Stop daar dan meteen mee. Door steeds over je lippen te likken drogen je lippen sneller uit. Het allerergste wat je kan doen is de losse velletjes er aftrekken. Dan trek je gewoon de beschermlaag van je lippen eraf. Eet je daarna iets zouts of scherps, dan kan het pijn doen.

Wat helpt bij gebarsten lippen?

  • Lekker ouderwets maar het werkt altijd is het aanbrengen van een laagje vaseline. Dit zal je lippen meteen beschermen tegen wind, droge lucht en overbodig vocht.
  • Een gebrek aan vitamine B2 kan overigens ook leiden tot droge lippen, dus een supplement nemen kan ook soelaas bieden. De vitamine zit natuurlijk ook in voeding. Het zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten.
  • Verder helpt om veel water te drinken om je te hydrateren en je kunt ook nog proberen met een schijfje komkommer te wrijven over je lippen.
  • Smeer voor het slapen gaan wat honing op je lippen
  • Gebruik een goede lippenbalsem. Veilig zijn lippenbalsems die op basis zijn van natuurlijke oliën zoals: sheaboter, amandelolie, olijfolie, kokosolie. De lippenbalsems Hema Care, Kruidvat Aardbeiengeur en Kruidvat Fruitig Kers-aroma kwamen in 2019 goed uit de test. Op de site van de Consumentenbond vind je een lijst met onveilige lippenbalsems.
  • Neem eens een lippenmasker.

Ervaring

Dorien: Ik gebruik al jaren Eucerinum Anhydricum, te koop bij de apotheek. Het is een basiself ZONDER toevoegingen. Ik heb dit ontdekt ná een heftige allergie.

Heb je ook ervaring met een van deze behandelingen? Of heb je tips voor andere mensen met deze aandoening? Stuur dan een mail naar: gezondheidenco@ndcmediagroep.nl