Hallux valgus: knobbels op voeten. Wat kun je doen?

Een hallux valgus is een aandoening waarbij je grote teen naar binnen afwijkt en je op de buitenzijde van de voet een knobbel krijgt. Vaak veroorzaakt de afwijking ook klauw- of hamertenen.

Hallux valgus

Erfelijk

Soms is de hallux valgus erfelijk, dan zie je hem al op heel jonge leeftijd. Maar bij het gros van de mensen, en vooral bij vrouwen, is een instabiliteit van de voorvoet de oorzaak. Door de instabiliteit gaat je voet doorzakken, waardoor je dikke teen naar binnen draait. De knobbel van het gewricht draait naar buiten. Vaak gaat deze instabiliteit gepaard met een instabiele middenvoet.

Oorzaak instabiele voet

De oorzaak van die instabiliteit in je voor- en middenvoet zijn zwakke voetspieren en een onnatuurlijke voetafrol. Dit kan ontstaan door het dragen van hoge hakken. In plaats van aan de buitenzijde van je voet, rolt je voet bij het lopen naar binnen, waardoor je de inwaartse beweging van je teen benadrukt.

Een hallux valgus kan rood, opgezwollen en pijnlijk aanvoelen; bij sommigen merken we eelt, huidirritatie, blaren en open wonden op. Als je een hallux valgus hebt, kan je met een steunzool die je voorvoet- en middenvoetboog stabiliseert zorgen dat het minder wordt. Een operatie is dan vaak overbodig. Je draagt die zool in een platte schoen. Naast steunzolen kunnen spalken, elastische bandages en mousses je teen weer wat rechttrekken, maar de resultaten zijn minimaal én je pakt alleen het symptoom aan.

Hallux valgus

Operatie

Is de pijn ondraaglijk, passen je schoenen je nog nauwelijks, of is je voet nog maar weinig beweeglijk, dan is opereren een mogelijkheid. Of zo’n operatie nodig is, hangt af van je klachten en de graad van de afwijking. Meestal zetten de dokters je teen recht met een pin of bout, na de operatie zit je voet ongeveer zes weken in het gips. Bij een erfelijke hallux valgus volstaat een operatie, voor de niet-erfelijke versie is de oorzaak aanpakken een must. Anders duikt je hallux valgus binnen enkele maanden weer op. De oorzaken aanpakken doe je met steunzolen en oefeningen voor sterke voetspieren.

Lees hier meer over voetproblemen