Hoe controleer je een moedervlek?

Soms zie je een vlek op je huid die je niet helemaal vertrouwt. Nu kun je natuurlijk niet voor ieder vlekje of plekje naar de huisarts rennen. Zo kun je je moedervlek zelf in de gaten houden.

moedervlek
Foto: Shutterstock

Hoe ontstaat een moedervlek?

Een gewone moedervlek is opgebouwd uit pigmentcellen zogenaamde melanocyten. Dit zijn cellen die het stofje melanine aanmaken: het pigment dat kleur geeft aan de huid. Dit beschermt tegelijkertijd tegen de schadelijke effecten van het zonlicht. Als deze cellen op een hoopje gaan zitten, verschijnt er een bruine verkleuring van de huid: de moedervlek. Sommige moedervlekken zijn lichtbruin, andere kunnen bijna zwart kleuren. De kleur van een moedervlek is onder andere afhankelijk van de concentratie melanocyten en de mate waarin zij pigment produceren.

Maandelijkse controle

Heb je veel moedervlekken dan is het verstandig om ze in de gaten te houden. Dat kun je heel gemakkelijk zelf doen met een ezelsbruggetje: ABCDE waarbij iedere letter de beginletter is van een kenmerk waar je op moet letten.

Foto: Shutterstock

ABCDE -methode

  • A staat voor Asymmetrisch. Asymmetrische vlekken zijn verdachter dan symmetrische
  • B staat voor border. Dat is Engels voor rand. Is de rand van de moedervlek onregelmatig dan kan er iets aan de hand zijn
  • C staat voor colour of kleur. Heeft je vlek meerdere kleuren of verkleurt je vlek dan kan dat verdacht zijn
  • D staat voor diameter. Is de diameter groter dan zes millimeter. Laat er dan ook even naar kijken. Hoe groter de diameter, des te verdachter is de plek
  • E staat voor evolutie. Is het vlekje veranderd of is er een verhoging ontstaan dan kan er iets aan de hand zijn. Een vlekje wat wat hoger ligt dan de rest van de huis moet je in de gaten houden.

Wat moet je doen?

Niet elke verandering van je moedervlek hoeft altijd te betekenen dat er iets mis is. Wist je bijvoorbeeld dat tijdens de zwangerschap moedervlekken vaak wat dikker worden? Heb je een verandering gezien, laat het dan onderzoeken door een arts. Volwassenen moeten dat ook doen als ze nieuwe vlekjes krijgen. Bij kinderen is het normaal dat ze nieuwe moedervlekken krijgen.

Ga eerst naar je huisarts. Mocht deze het niet vertrouwen dan zal hij of zij je doorsturen naar een huidarts, ook wel een dermatoloog genoemd.