Hoe gezond zijn rijstwafels voor je kind?

Ik zie er vaak peuters aan knabbelen. Vederlichte enigszins naar karton smakende ronde schijven. Moeders geven ze vooral als verantwoord caloriearm tussendoortje. ,,Ze bevatten echter ook nauwelijks voedingsstoffen en vezel, dus echt gezond zijn ze niet. Een rijstwafel is eigenlijk een beetje gebakken lucht”, aldus Hoogleraar Jaap Seidell. 

Rijstwafels

Arsenicum

In veel landen zijn echter de alarmbellen afgegaan nadat in laboratoria is vastgesteld dat die onschuldig ogende rijstwafels verontrustend veel arsenicum bevatten. Arsenicum, het perfecte moordwapen in klassieke detectives waarin oude dames onopvallend heren om zeep hielpen door het spul in hun vlierbessenwijn te mengen. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt arsenicum als een massamoordenaar. Zo kregen circa tachtig miljoen Bengalezen chronisch te veel arsenicum binnen door besmetting van het grond- en bronwater, wat naar schatting twee- tot driehonderdduizend extra gevallen van kanker tot gevolg had.

Gevaarlijk?

Blootstelling aan arsenicum is onvermijdelijk, voor jong en oud, want het komt van nature in kleine hoeveelheden voor in voedsel en water. Arsenicum wordt echter ook gebruikt in de glasindustrie en bij het vervaardigen van elektronische apparaten en halfgeleiders. Vroeger zat het ook in bestrijdingsmiddelen en het zit nog steeds in diervoer.

Arsenicum en rijstwafels

Hoe komt arsenicum in rijstwafels? Via lozing en bemesting komt extra arsenicum in het grondwater en dat wordt vervolgens door planten opgenomen. Rijst wordt heel nat verbouwd, waardoor nog meer arsenicum uit de grond vrijkomt. Daardoor zijn concentraties arsenicum in rijst hoger dan in andere gewassen en zo komt het ook in rijstwafels.

Zoals met alles is ook het gevaar van arsenicum afhankelijk van de dosis. Baby’s en peuters zijn, vanwege hun lage gewicht en nog kleine bloedvolume, extra gevoelig voor de nadelige effecten. Experts hebben vastgesteld dat een baby van één jaar en met een gemiddeld gewicht, veilig zo’n twintig gram rijst en rijstproducten per dag kan eten. Dat is niet veel. Dat komt overeen met 2,5 rijstwafel.

rijstwafels

Foto: Kees van de Veen

Advies

Zweedse en Duitse autoriteiten raden ouders af om kinderen jonger dan zes jaar rijstwafels te geven. Het is misschien ook tijd om dat advies in Nederland over te nemen. Er zijn genoeg alternatieven voor rijstproducten, bijvoorbeeld crackers gemaakt van haver of tarwe, die veel minder arsenicum bevatten en meer voedingswaarde hebben dan rijstwafels.