Hoe komt het dat het in de stad zo warm is?

De universiteit Wageningen onderzoekt waarom het in de stad warmer is dan op het platteland. Hoe kan het dat het warmer is?

2015-07-01 16:17:52 UTRECHT - Een zonaanbidder pakt wat zonneschijn in het Wilhelminapark in Utrecht. Sinds het begin van de weermetingen was het nog niet eerder zo warm op 1 juli als dit jaar. ANP ERIK VAN 'T WOUD

ANP ERIK VAN ‘T WOUD

In de stad kan het tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland

Op warme zomerdagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland wel 7 graden zijn. Maar ook binnen de stad zijn er flinke temperatuurverschillen. De weersvoorspelling kan er dan behoorlijk naast zitten, afhankelijk van de plaats waar je bent. Wageningse meteorologen meten de invloed van bebouwing, vegetatie, water, wind en schaduw op de lokale temperatuur.

Je kunt op je mobiel de mate van hittestress in de gaten houden

De app ‘Weerbeleving’ toont hoe je het weer op elke plek in Nederland zult ervaren. De Android app geeft met kleuren en symbolen aan hoe warm het weer buiten wordt beleefd en drukt dat uit in mate van ‘thermische stress’. De app is ontwikkeld door een Wageningse student in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University.

De toenemende verstening van tuinen zorgt er voor dat het in steden nóg warmer wordt

De toenemende betegeling van tuinen draagt bij aan het hitte-eilandeffect in steden. Bovendien kan regenwater niet makkelijk weg. In Operatie Steenbreek wordt nagegaan wat het effect is van versteende tuinen op stadshitte en wateroverlast.

Onderzoekers werken aan een hittevoorspelling op straatniveau

In het project ‘Summer in de City’ werken Wageningse meteorologen aan computermodellen die het weer op straatniveau meer in detail kunnen voorspellen. Daarvoor worden er in verschillende Nederlandse steden (waaronder Amsterdam en Wageningen) weermetingen gedaan. Ook wordt met een speciaal daartoe uitgeruste bakfiets metingen gedaan, door lussen te rijden in de stad om temperatuurverschillen tussen de wijken in kaart te brengen. In nieuwbouwwijken en industriegebieden kunnen grote warmte-eilanden ontstaan doordat op die plekken veel verstening is.

Groen in de stad helpt tegen hittestress en is goed voor waterafvoer bij extreme buien

Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periode. Kortom, groen is essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving.