Hoe ontstaan wallen onder je ogen en hoe kom je eraf?

Ben jij ook zo moe? Heb je weer niet kunnen slapen omdat je te lang gefeest hebt of omdat je partner weer luid lag te snurken. Dan kan het zijn dat je vanmorgen met donker omrande ogen en een vermoeide blik uit je bed bent gestapt. Maar hoe ontstaan die wallen eigenlijk? En belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat er een verschil is tussen donkere kringen en wallen. Het eerste zijn schaduwachtige verkleuringen onder het oog, terwijl wallen eerder een verdikking zijn. Dat verschil hou je best in het achterhoofd, want het heeft namelijk ook een effect op wat je er nu precies tegen kan doen.

Kringen onder de ogen

Die blauwgrijze schaduw of kringen onder de ogen kan door heel wat verschillende dingen veroorzaakt worden.

  • De grootste boosdoener is een tekort aan slaap na een nachtje doorzakken of door chronisch slaapgebrek
  • Maar ook een gebrek aan vitamine C en E en te weinig vocht kunnen kringen veroorzaken.
  • Wallen daarentegen zijn vooral erfelijk bepaald en heb je te danken aan vocht- of vetophoping onder het oog.

Wat doe je eraan?

Donkere kringen door bloedophoping of hyperpigmentatie? Het is soms moeilijk om het verschil te zien. Gelukkig kan je het makkelijk zelf bepalen. Kijk in een spiegel en druk met je wijsvinger een paar seconden op de donkere kring onder je oog. Haal je vinger weer weg, en kijk naar de kleur van je huid? Is die eventjes wit? Dan heb je waarschijnlijk last van bloedophopingen onder het oog. Blijft het donker? Dan heb je hyperpigmentatie.

Donkere kringen:

  • Slaap. Zo simpel kan het zijn. Kijk eens een Netflix-aflevering minder en kruip een halfuurtje vroeger onder de wol. Een tekort aan slaap zorgt er immers voor dat je lichaam extra cortisone gaat aanmaken, wat op zijn beurt collageen afbreekt. Daardoor wordt de huid onder onze ogen dunner, en zijn de onderliggende bloedvaatjes beter te zien. Bovendien zorgt het er ook voor dat die bloedvaten zich verwijden, waardoor ze nog eens extra gaan opvallen.
  • Naast een betere nachtrust kan een oogcrème met lichtreflecterende deeltjes die kringen optisch al een stuk minder opvallend maken.
  • Probeer ook om tijdens het aanbrengen van de oogcrème de onderoogleden zachtjes te masseren. Door de crème zachtjes kloppend aan te brengen, stimuleer je namelijk de doorbloeding

Hyperpigmentatie

Een andere mogelijkheid is dat je gewoon donkere kringen hebt met dank aan hyperpigmentatie. Dit komt vooral voor bij mensen met een donkere huid. In dit geval heb je last van paarsblauwe kringen omdat de onderoogleden te veel pigmentatie hebben. In dit geval zal een uurtje slaap meer of minder weinig effect hebben en heb je meer baat bij een goede oogcrème. Je kiest dan ook best voor producten op basis van retinol of vitamine K, twee toppers in de strijd tegen donkere kringen. Let wel op met het gebruik van retinol, zeker als je een gevoelige huid hebt, is het aangeraden om zachtjes op te bouwen.

Wallen

Heb jij niet per se donkere kringen maar eerder een verdikking onder het oog? Ook dan kan je proberen om het vocht af te drijven met een ochtendlijke massage, bijvoorbeeld door een oogcrème met ingebouwde roller. Kies ook best voor een product op basis van cafeïne, dat een vochtafdrijvende werking heeft. wallen

Dikke ogen in de zomer?

Heb jij vooral in de zomermaanden gezwollen ogen? Dan is de kans groot dat jouw wallen het gevolg zijn van een allergische reactie, bijvoorbeeld op de pollen. In dat geval kies je best voor een oogcrème in tubevorm, aangezien die net dat tikje hygiënischer zijn, en blijf je ver weg van geparfumeerde crèmes of producten met een hele waslijst aan ingrediënten. Let ook op dat je de crème niet te dicht tegen je onderste ooglid aan smeert, dan loop je immers de kans dat het product in je oog terecht komt en het zo nog meer gaat irriteren.