Hoe slecht is het doorslikken van kauwgom?

Vroeger kregen we altijd te horen dat er en kauwgomballenboom in je buik zou groeien als je je kauwgom doorslikte. Ook zou het aan je maag blijven plakken, werd er gezegd dat je last van verstopping kreeg en dat het zeven jaar zou duren voor de kauwgom uit je lijf zou zijn. Allemaal waarschuwingen van anderen om er maar voor te zorgen dat je je kauwgom niet door zou slikken. Maar is het waar? Wij zochten het uit.

kauwgom

Kauwgom inslikken

Kauwgum is niet gemaakt om te worden ingeslikt, maar soms gebeurt dit uiteraard wel. Soms per ongeluk, soms bewust. Kwaad kan het gelukkig niet. De meeste kauwgom bestaat uit zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen, die door het lichaam verteerd worden. De kauwgum op zich verteert niet, zelfs niet door het sterkste maagzuur. Hij blijft echter niet plakken aan je maag en je darmen of veroorzaakt ook geen verstopping. Net zoals alle andere voeding komt je kauwgom gewoon mee met de stoelgang binnen 24 à 48 uur. Er zijn dus absoluut geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het inslikken van kauwgum.

Kinderen

Voor kinderen geldt er ook gevaar Let er wel op  dat ze geen andere onverteerbare dingen inslikken, zoals knikkers, knoopbatterij of speelgoed. Zeer jonge kinderen kun je misschien beter geen kauwgom geven om verslikking te voorkomen. De kauwgom kan in het luchtwegenstelsel terecht  komen. Zoiets wil je liever niet natuurlijk , maar het kan evengoed met ander voedsel gebeuren.”