Hoe voorkom je stress als je op reis gaat?

Zul je net zien: sta je bepakt en bezakt bij de incheckbalie van een vliegveld, blijkt je paspoort verlopen. Het is een van de problemen waarmee de Koninklijke Marechaussee op Groningen Airport Eelde te maken krijgt. Teamleider Riza geeft tips om wijs op reis te gaan. vakantie, vliegtuig, vliegen, stress ,,Gelukkig hebben de meeste mensen hun spullen wel op orde, maar er zijn er ook bij die met last minute problemen bij ons komen. Vaak is het onwetendheid, soms ook nonchalance’’, aldus Riza.

Paspoort

Mensen die vlak voor ze op reis gaan erachter komen dat hun paspoort niet meer geldig is of onvindbaar is, kunnen bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen. ,,Dat levert vaak veel stress bij de reiziger op. Het zou beter zijn dat mensen goed voorbereid op reis gaan. En niet pas voorbereiden één dag voordat je in het vliegtuig stapt, maar een paar weken van tevoren. Kwestie van even checken of je paspoort nog geldig is en of er speciale voorwaarden zijn in het land van bestemming. In bepaalde landen moet je paspoort bijvoorbeeld nog zes maanden geldig zijn’’, legt de teamleider uit.

Noodpaspoort

Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven als er daadwerkelijk een reis geboekt is. Bovendien is het slechts voor één reis geldig. Je kunt ook bij de gemeente via een spoedprocedure een nieuw paspoort aanvragen, maar dat duurt minimaal een dag. Bovendien kun je daar alleen tijdens kantoortijden terecht. Bij de Koninklijke Marechaussee op vliegveld Eelde kan dat – als enige locatie in Noord-Nederland – ook ’s avonds en in het weekend. Het noodpaspoort is meestal binnen een uur klaar. vliegen_kind2

Reizen met kinderen

Ook het reizen met kinderen levert nog weleens probleem op. Als een ouder alleen of grootouder(s) met zijn of haar (klein)kind op reis gaat naar het buitenland, moet er toestemming zijn van de andere ouder. ,,Deze regelgeving moet kindontvoering voorkomen’’, vertelt Riza. ,,Ook hier is het van belang om dit op tijd te regelen.’’

Verboden spullen

De Koninklijke Marechaussee komt ook in actie als er verboden spullen in de bagage worden aangetroffen. ,,Het gaat dan om zaken die onder de wapenwet vallen, zoals vlindermessen en wapens. Maar ook drugs die bij ons in Nederland gedoogd wordt, mag je niet op reis meenemen. Dan valt het onder uitvoer en dat is wel een misdrijf. De boetes zijn niet misselijk. Voor één gram drugs staat al tweehonderd euro boete,’’ waarschuwt Riza.

Grapjes

Kijk ook uit met grapjes over bommen. ,,Pas op, er zit een bom in. Er zijn nog altijd passagiers die het leuk vinden om grapjes over hun bagage te maken’’, vertelt Riza. ,,Heel dom, want je wordt aangehouden en gaat niet mee met de vlucht. Ook al maak je maar een grapje. Niet doen dus’’, luidt zijn advies.

koffer, reizen

Foto: Flickr

Spullen achterlaten

Even naar de wc en je koffer onbeheerd en eenzaam buiten de toiletten laten staan, is eveneens geen goed idee. ,,Als we een koffer onbeheerd zien staan, dan stelt de explosievenverkenner een onderzoek in’’, vertelt de teamleider. Als die onraad ruikt, wordt opgeschaald en een risicoanalyse uitgevoerd. Riza: ,,Sommige reizigers doen er soms wat lacherig over en stappen doodkalm over een afzetlint. Maar het is een serieuze zaak, met de toenemende dreiging in onze wereld.’’

  • Check ruim van tevoren de geldigheid van je paspoort
  • Controleer of er in het land van bestemming andere paspoorteisen gelden dan in Nederland
  • Als je als (groot)ouder alleen met je (klein)kind op reis gaat, check dan of er een toestemmingsformulier nodig is
  • Maak geen grapjes over bommen in je (hand)bagage. Je wordt aangehouden
  • Neem geen wapens of drugs mee het vliegtuig in. Dat is een misdrijf
  • Laat koffers nooit onbeheerd op het vliegveld staan

Meer informatie: www.defensie.nl/organisatie/ marechaussee www.rijksoverheid.nl/reisadviezen of download de app 24/7 BZ Reis – BZ Reisadvies.