Hoeveel haar verlies je iedere dag?

Dat je iedere dag haren verliest is normaal. Maar hoeveel is normaal en wanneer moet je je zorgen gaan maken omdat het teveel is. Een ding is handig om te weten: ook een mens raakt in de rui. haar probleem De rui is zo’n evolutionaire onhebbelijkheid waar we vandaag de dag niet zo gek veel aan hebben, maar die wel twee keer per jaar inzet: in de lente en in de herfst. Dermatoloog en specialist in haarziekten, Ids Boersma: ,,Het zal nut hebben gehad in de tijd dat we nog zelf op jacht moesten.”

Haarverlies

Nu hoeven we niet meer achter ons voedsel aan te rennen, maar we worden wel opgezadeld met volle borstels en dichtslibbende doucheputjes. Als je een langere periode zeshonderd haren per dag verliest, merk je dat wel aan de dikte van de paardenstaart, zegt Boersma. ,,Normaal verlies je er 150 per dag en het dubbele als je je haren wast.” Voor het volledige beeld: bij de geboorte hebben we honderdduizend haarzakjes, die als we jong zijn drie haren per zakje produceren. Op je zestigste groeit uit datzelfde zakje nog maar één haar. kaal, haarverlies

Haarcyclus

Om wat van de rui te begrijpen, wil de dermatoloog iets uitleggen over de haarcyclus. Haren hebben een groeifase van vier tot zes jaar, een overgangsfase van twee weken en een uitvalsfase van vier maanden. In de herfst en de lente gaan veel haren tegelijk in de uitvalsfase. Op de plek waar een haar uitvalt, begint na een half jaar weer een nieuwe haar te groeien. Is ernstige rui erg? Nee, zegt Boersma. ,,Als de haren maar terugkomen. Je kunt dat ook aan het uiteinde van de haren zien. Als er zo’n bolletje aan zit, zo’n luciferkopje, dan groeit er weer een nieuwe haar.”

Naar huisarts

Als het verlies na maanden niet stopt, raadt Boersma een bezoek aan de huisarts aan. De onderliggende oorzaak kan een ijzertekort zijn, wat vrij eenvoudig met voeding of ijzertabletten is op te lossen. ,,Maar het kunnen ook de eerste tekenen zijn van erfelijke haaruitval.” Kaalheid bij mannen kennen we allemaal, maar dat 40 procent van de vrouwen na de menopauze veel dunner haar krijgt, waardoor het kaal kan ogen, is minder bekend. haar wassen

Shampoo

Shampoofabrikanten beloven crèmes die de haarwortels beschermen en de haargroei versterken. Is dat de oplossing? ,,Flauwekul’’, zegt Boersma. ,,Er is geen shampoo die haaruitval voorkomt.”