ICT moet helpen bij revalidatie na beroerte

Met sensoren die worden gedragen door mensen die een beroerte hebben gehad, wordt in een proef heel veel informatie verzameld. Al die informatie moet er voor zorgen dat revalidatie-maatwerk na een beroerte mogelijk wordt.

Herstel na beroerte in eerste weken revalidatie het grootst

In de eerste weken van revalidatie na een beroerte vindt het meeste herstel plaats. Deze weken zijn dus uitermate belangrijk voor welk niveau uiteindelijk wordt behaald. Onderzoeker Michiel Punt van Hogeschool Utrecht gaat het herstel na beroerte meetbaar maken en onderzoekt hoe medewerkers in de zorg het revalidatietraject kunnen personaliseren en zo kunnen verbeteren.

Sensoren

Voor het onderzoek van Punt gaan patiënten van elf revalidatiecentra, verspreid door Nederland, gedurende het revalidatietraject sensoren dragen. Zo worden de bewegingen van een grote groep mensen geregistreerd, verzameld en achteraf gematcht met hun persoonskenmerken, het revalidatietraject dat ze hebben gevolgd en het succes van hun revalidatie.

Informatie moet zorgen voor betere revalidatie

Geavanceerde data-analyse zoals kunstmatige intelligentie gaat hierin een belangrijke rol spelen. Michiel Punt: “We willen kijken of we patiëntprofielen kunnen maken. Als dat lukt, kunnen fysiotherapeuten, oefentherapeuten en revalidatieartsen per individuele patiënt veel beter inschatten wat hem of haar gaat helpen om weer zo goed mogelijk te functioneren.”

parkinson

Schade aan hersenen: opnieuw leren lopen en meer kans op weer een beroerte

Bij een beroerte ontstaat schade aan de hersenen. In Nederland kampen zo’n 300.000 Nederlanders met de gevolgen van een beroerte. Doordat de hersenen het lichaam niet meer op de gebruikelijke manier kunnen aansturen, moeten mensen opnieuw leren lopen. Dat gaat vaak moeizaam. Hierdoor worden patiënten minder fit en hebben ze een grotere kans op een nieuwe beroerte. Daarnaast hebben mensen, doordat ze hun lichaam minder goed kunnen aansturen, een grote kans om te vallen – met botbreuken, invaliditeit of zelfs sterfte tot gevolg.