In de zon? Dit is de beste zonnebrandcreme en de beste zonnebrandspray

Wie vroeg in het jaar de zon in gaat moet zich goed tegen de zon te beschermen. Omdat het nog vroeg in het jaar is en de huid nog niet gewend is aan veel zon, is ook bij deze voorjaarszon het advies om iedere twee uur goed en dik te smeren met minimaal factor 30. Daarnaast is het beter om tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de schaduw te blijven.

zonnebrandcreme

UV radar

KWF biedt actueel zonadvies via een speciale app. Hierin wordt de verwachte en actuele zonkracht per dag aangegeven. “Ons advies is om vanaf zonkracht 3 iedere twee uur te smeren” legt Mischa Stubenitsky van KWF uit. De app geeft op basis van je huidtype, welke met een test wordt bepaald, en de actuele zonkracht een persoonlijk zonadvies. De KWF UV radar is te vinden in de appstore.

Kinderen en insmeren

Voor kinderen geldt dat je die in de zonnige perioden altijd in moet smeren met minimaal factor 30, en dit iedere 2 uur moet herhalen. Kinderen tot 1 jaar moeten volledig uit de zon worden gehouden. Daarnaast is het goed om kinderen ook een petje op te doen en eventueel een shirt met lange mouwen aan te trekken om ze op deze manier extra te beschermen tegen de zon. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met ruim 61.000 diagnoses per jaar.

zonnebrandcreme

Zonnebrandcreme

De Consumentenbond testte 15 zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor SPF30. Je vindt hier het eindresultaat van de test. Wat is de beste en wat is de slechtste zonnebrandcreme

Zonnebrandspray

Niet alle zonnebrandsprays met factor 30 halen de beloofde bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Twee van de geteste sprays zijn regelrechte afraders. Je vindt hier het eindresultaat van de test. Wat is de beste en wat is de slechtste zonnebrandspray

Spray of crème?

Er is best veel verschil tussen een zonnebrandcreme en een zonnebrandspray. Maar wat is nu het beste? Sprays zijn vloeibaarder dus de kans is groot dat je te weinig zult gebruiken. Ook is spray minder zuinig in gebruik. Uit een Australisch onderzoek blijkt dat slechts veertig tot zestig procent van de spray op de huid komt. De rest verdwijnt in de lucht. Daarnaast bevatten ze vaak alcohol en zijn ze dus licht ontvlambaar. Oppassen dus met sigaretten en de barbecue! En ook vooral niet in je auto laten liggen.

Maar er zijn ook voordelen aan een spray. Ze komen gemakkelijker op plekken waar je niet zo goed bij kunt zoals je rug. Het is fijner als je wat behaard bent, maar ook als je onder het zand zit.