Ingegroeide nagel. Wat kun je doen?

Bij een ingegroeide teennagel, de Latijnse naam is unguis incarnatus, is deze nagel verbogen en groeit hij in de huid. Dit is vooral het geval aan de zijkanten van de teennagels. Een ingegroeide teennagel veroorzaakt vaak drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken. Wat ook erg pijnlijk is.

Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren in de leeftijdsgroep 15-24 jaar komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Een verkeerde kniptechniek (vaak door het schuin afknippen) of het afscheuren van de nagel kan het ingroeien van een nagel veroorzaken. In een aantal gevallen blijft het onduidelijk waarom de nagel is gaan ingroeien.

Wat kun je doen?

Breng het puntje van je nagel omhoog. Ontdek je dat je nagel begint in te groeien dan kun je zelf gemakkelijk wat doen. Breng het puntje van je nagel iets omhoog. Zo voorkom je dat hij verder ingroeit. Als je het goed doet, zal je nagel vanaf nu weer over je nagelbed groeien.

Lukt het je niet dan kan een pedicure, podotherapeut of je huisarts je helpen.

Hoe voorkom je een ingegroeide teennagel

Als je een ingegroeide teennagel hebt gehad, weet je dat dat erg pijnlijk kan zijn. Je teen is rood en een schoen dragen is niet prettig. Soms kan er wild vlees ontstaan of er kan pus uit je teen komen. Een ingegroeide teennagel kan ontstaan door te krappe schoenen of wrijving in je schoen. Maar ook als je je teennagels rond afknipt of flink zweet vergroot je de kans op problemen.

Peuter niet te lang aan je teennagels als ze te lang zijn. Heb je lange nagels? Knip ze dan met een nagelschaartje wat korter. Knip je nagels altijd recht af. Heb je last van je tenen in bepaalde schoenen, gooi die schoenen dan weg. Wanneer je last hebt van zweetvoeten, kun je het beste katoenen of wollen sokken dragen.

Wat kun je doen bij een ontstoken teen?

Soda of Biotex zijn de toverwoorden bij een ontstoken teen of vinger. Week je voeten dagelijks in een bakje met sodawater. Een eetlepel soda is genoeg. De soda verhelpt de ontsteking. Je zult nog wel wat aan de ingegroeide nagel moeten doen. Dat kan een pedicure, podotherapeut en huisarts.

Ingegroeide nagel

Snijden

Wanneer je veel pijn hebt omdat de nagel ver ingegroeid is, kan je huisarts of pedicure besluiten om een stukje van de nagel af te halen. Dit kan op twee manieren.

De eerste mogelijkheid is een wigexcisie. Bij een wigexcisie wordt behalve de nagel ook het nagelbed permanent smaller gemaakt. In sommige gevallen biedt alleen een operatieve behandeling uitkomst. Een andere methode is de nagelextractie: het wegsnijden van een lengtestrook van de teennagel. Na behandeling van een ingegroeide teennagel mag u de voet normaal gebruiken. U kunt de eerste dagen het beste een ruimere schoen of slipper dragen. Rust is niet nodig. Douchen mag nog niet de eerste 3 dagen.