Is afvallen moeilijker wanneer je ouder wordt?

Jaren geleden had het Voedingscentrum een slogan “Het gevaar van een kilo per jaar” nog? Ze wilden daar mee zeggen dat als je niet oppast –  je het getal op de weegschaal steeds verder ziet stijgen. Is het waar dat je naarmate je ouder wordt vanzelf ongemerkt aankomt? En wat kun je dan doen?

afvallen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Ja,  het is moeilijker om af te vallen als je ouder wordt. Na je 35e verbrand je in plaats van 8 kcal nog maar 6 kcal per minuut. Dat scheelt dus 120 per uur. Je verbranding wordt trager. Dat betekent dat je of minder moet eten als je ouder wordt of meer moet bewegen.  En dat terwijl we juist dan meer tijd en geld hebben om lekker uiteten te gaan.

Calorieën

Ben je 1,68 en vrouw en beweeg je niet heel veel? Dan mag je ongeveer 1400 kcal per dag hebben. Beweeg je juist wel veel dan worden dat er 1900 kcal.  Heb je geen zin om te koken en  bestel je een medium Big Mac menu met frites, cola en twee fritessaus dan werk je in korte tijd 1130 kcal naar binnen. Een Big American pizza met kebab?  943 kcal als je hem helemaal opeet. Kapsalon? 1800 kcal. Dat is dus een maaltijd voor de hele dag als je actief sport. Even een medium milkshake tussendoor? 417 calorieën. 

Wil je afvallen dan kun je om te beginnen op te schrijven wat je iedere dag eet en drinkt. Dit kan natuurlijk ook op je telefoon met de MyfitnessPal of Mycaloriecoach en Fatsecret. Je krijgt daardoor inzicht in je voedingspatroon en zo leer je het aan te passen. Met name de verdeling eiwitten, vetten en koolhydraten is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je energie uit je voeding haalt in plaats van er moe van te worden.

afvallen

Overgang

Raak je in de overgang dan verandert je lichaam doordat je bepaalde hormonen niet meer aanmaakt. Vaak wordt de menopauze als smoes gebruikt voor gewichtstoename. Maar als je gezond eet en wat beweegt hoef je niet aan te komen en kun je zelfs afvallen.