Wat is brandend maagzuur en hoe voorkom je het?

Een branderig gevoel op de borst vooral na een zware maaltijd of een avondje stappen. Maar waar komt brandend maagzuur vandaan en hoe voorkom je dat je het krijgt.

Maagzuur

Maagzuur, de naam zegt het al, is zuur in je maag. Dit zuur is nodig voor het verteren van voedsel. In de maag zit een beschermlaag die er voor zorgt dat we van het zuur geen last hebben. De maagwand kan wel beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij een maagzweer, waardoor het zuur wel kan opspelen en al in de maag voor overlast kan zorgen. Maar in principe blijft het maagzuur in de maag.

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur is een onaangenaam gevoel wat soms na tien minuten over is, maar soms ook wel een uur kan duren. Het ontstaat doordat je maagzuur terugstroomt in de slokdarm en de sluitspier tussen slokdarm en maag. Deze sluitspier laat altijd het eten binnen in de maag en sluit zich daarna weer om te voorkomen dat maagzuur en eten weer terugstroomt. Als je klepfunctie hapert niet goed werkt komt er toch zuur omhoog. Dit irriteert het slijmvlies wat erg gevoelig is en dat veroorzaakt pijn achter het borstbeen. Waarom het in de slokdarm wel dit brandende gevoel geeft en in de maag niet, is omdat de slokdarm geen beschermlaagje heeft en het zuur dus in de slokdarmwand brandt.

Wat veroorzaakt brandend maagzuur

 • Triggers zijn onder andere roken, cafeïne, te veel alcohol, vet en bewerkt voedsel. Omdat vet langzamer verteert, is de kans op voortijdig lekken van maagzuur groter.
 • Chocolade verslapt je sluitspier waardoor maagzuur er gemakkelijk doorstroomt
 • Obesitas, zwangerschap en een breuk kunnen ook extra druk op de maag geven
 • Stress
 • Bepaalde medicijnen kunnen ook maagzuur opleveren. Voorbeelden zijn niet-steroïde ontstekingsremmers, steroïden, antidepressiva, bisfonaten ( voor osteoporose)
 • Bloeddruk verlagende medicijnen

Brandend maagzuur door overgewicht

Soms kun je ook zelf iets doen tegen brandend maagzuur. Heb je last van u overgewicht, dan kan afvallen een oplossing zijn. “Dat afvallen helpt echt. Ik ken patiënten die boven een bepaald gewicht gelijk klachten krijgen en na een paar kilo afvallen weer klachtenvrij zijn.” Want hoe zwaarder u bent in de buikstreek, en er dus vet in de buikholte zit, hoe groter de kans op brandend maagzuur. Door het vet komt er meer druk op de maag en wordt daarom gemakkelijker omhoog gedrukt als u bijvoorbeeld zit of bukt. Ook verstopping van de darmen kan een aanzet geven. Als de darmen vol zitten drukken ze ook op maag. Draag kleding die niet te strak rond de maag zit, want ook dat kan de reflux stimuleren. Blijf dus vooral goed bewegen om de darmen in beweging te houden.

brandend maagzuur

Hoe behandel je het?

Gelukkig is het goed te behandelen. Maagzuurremmers neutraliseren het zuur. Levensstijlveranderingen kunnen ook effect hebben. Het kan helpen als je stopt met roken, alcohol, vet en wat kilo’s verliest. Heb je het dagelijks dan moet je oppassen. Na een week zouden maagzuurremmers moeten werken. Is dat niet zo? Ga dan naar je huisarts. Er kan namelijk ook iets anders aan de hand zijn zoals een bacterie in de maag of een breukje in het middenrif.

Maagzuurremmers

Voor incidentele klachten van zuurbranden kan een maagzuurremmer helpen. Die bindt het maagzuur tijdelijk zodat de klachten even weggaan. Bij blijvende klachten zijn maagzuurremmers niet goed, want die versterken op den duur de klachten. Maar blijf ook niet te lang rondlopen met brandend maagzuur want dan kun je je slokdarm beschadigen.

Maagonderzoek

Heb je vaak last van brandend maagzuur dan kan je huisarts eventueel verder onderzoek voorschrijven. Bij zo’n maagonderzoek kan worden vastgesteld hoe de maag eruit ziet en of het gaat om een middenrifbreuk. Is de breuk groot, dan kan het zijn dat daar operatief iets aan gedaan moet worden. Een breuk kan een enorme beperking zijn. Mensen die nagenoeg rechtop moeten slapen omdat anders het zuur terugloopt, of nauwelijks meer iets kunnen eten.

Natuurlijke tips

 • Slapen op je linkerzij kan brandend maagzuur ook beperken. Waarom dat is niet bekend.
 • Wil je op een natuurlijke wijze iets doen, eet dan alkaliserende voeding zoals bladgroenten, bietjes, bonen en linzen
 • Vermijd citrusvruchten en tomaten
 • Water met een eetlepel appelazijn drinken voor je gaat eten kan het maagzuur neutraliseren
 • Leg je hoofd in bed op een hoger kussen. Je ligt dan wat meer rechtop waardoor het maagzuur niet omhoog kan gaan
 • Neem een beker melk
 • Eet een banaan. Bananen zouden kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.