Is een strakke boxershort slecht voor de zaadcellen?

Vaak wordt tegen mannen met een kinderwens gezegd dat ze niet te strak ondergoed of te strakke broeken of een strakke boxershort moeten dragen omdat dat slecht zou zijn voor de zaadcellen. Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat te kloppen.

boxershort

Boxershort of strakke slip

Tussen 2000 tot 2017 hebben ongeveer 650 mannen in de VS meegedaan aan een onderzoek over de relatie tussen meest gedragen ondergoed en de hoeveelheid bewegelijke zaadcellen in het sperma en de hormoonwaardes in het bloed. Deze mannen ondergingen een vruchtbaarheidsonderzoek in het Massachusetts General Hospital in Boston.

Bij de mannen die meededen aan dit onderzoek werd een zaadonderzoek uitgevoerd. Bij een deel van de mannen werd bloed afgenomen om de hormoonwaardes te onderzoeken. Ook vulden de mannen zelf een vragenlijst in over hun gezondheid en over welk soort ondergoed zij de laatste 3 maanden het meeste droegen; een strakke boxershort, een los zittend boxershort of strak ondergoed, bijvoorbeeld een slip.

Het resultaat

Mannen die een losse boxershort dragen, hadden een spermaconcentratie die 25 procent hoger ligt dan de mannen die voornamelijk strakke slips aandoen. Daarbij telden de mannen in boxers 33 procent meer zwemmende zwemmers.. Ook de hormoonwaardes, die te maken hebben met de aansturing van de ballen, waren van de mannen die meestal boxershorts droegen lager dan bij de mannen die vaker strak ondergoed droegen.

Natuurlijk werd er rekening gehouden met andere belangrijke factoren waaronder rookgedrag, BMI (Body Mass Index) en leeftijd. Al is het natuurlijk moeilijk om alle factoren in acht te nemen, genetische belasting is er bijvoorbeeld eentje waar dit onderzoek niet naar omkeek.

boxershort

Minder vruchtbaar?

Er wordt dus een verschil gevonden in het totale aantal bewegende zaadcellen in het sperma en de hormoonwaardes bij mannen die verschillende soorten ondergoed dragen, maar gemiddeld hadden alle mannen uit het onderzoek een prima zaadkwaliteit. Wat betekent dit onderzoek dan in de praktijk?

De onderzoekers denken dat mogelijk de temperatuur in de balzak hoger is door strak zittend ondergoed. Dit zou kunnen leiden tot verminderde kwaliteit van het zaad. Mogelijk zal de verminderde zaadkwaliteit kunnen verbeteren bij het dragen van los ondergoed, maar dit is nog nooit onderzocht. In de praktijk kunnen er andere oorzaken zijn van verminderde zaadkwaliteit en dan is het de vraag of het soort ondergoed dat een man draagt nog invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man.

Bij een zaadlozing komt 3 tot 5 milliliter sperma vrij. Bij een gezonde man bevat een milliliter sperma circa 60 miljoen zaadcellen.