Wat is een hamervinger en wat kun je doen ?

De hamervinger ziet er nogal absurdistisch uit. Je hebt een vinger die gewoon oogt, tot het laatste kootje. Dat hangt moedeloos naar beneden. Slap, alsof hij niet meedoet met de rest van de hand. Dit is dus de hamervinger; wat een nogal flinke naam is voor zo’n bungelend vingerkootje.

Hamervinger, malletvinger

Foto: Flickr

Hamervinger

Het is een veelvoorkomende blessure, zeker bij spelers van balsporten als volley- of basketbal. Sommige mensen lopen een hamervinger op bij lichte huishoudelijke taken als het opmaken van het bed. Een klap, of zelfs het plotseling geforceerd buigen van een gestrekte vinger kan je al een hamervinger opleveren.

Hoe ontstaat Hamervinger?

Maar waarom gaat het vingertopje daarbij hangen? Wat is daarbinnen loos? Volgens fysiotherapeut Ronald Broens is de oorzaak een strekpeesletsel. Als in de pees die de vinger laat strekken een scheurtje komt, blijft het kootje gebogen staan. “Veel mensen hebben het in het begin niet eens door. Als je de vinger stoot, blijft de vinger vaak door de zwelling en de druk eromheen overeind staan.”

Foto: NDC Mediagroep

Spalk

Huisartsen herkennen dit ook. ‘Sommige mensen komen pas dagen of weken na het ontstaan van een mallet finger,’ staat in Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Mannen zijn daarbij in de meerderheid. ‘Na een licht trauma is de getroffene vaker een (oudere) vrouw.’ Een hamervinger doet overigens geen pijn, maar moet wel worden aangepakt. Dat kan volgens Broens met een strekspalk. Maar let op: “Het is belangrijk dat die spalk precies goed zit. Bij veel mensen die zelf een koker bij de apotheek halen, zit hij te los. Dan werkt het onvoldoende.”

Hechten

“De spalk moet daar wel zes tot acht weken goed stevig zitten om de boel weer netjes aan te laten hechten. Dat betekent dat de gedupeerde niet tussentijds moet kijken of zijn vingertopje weer een beetje wil strekken en buigen.” “Ook na de spalkperiode moet je niet meteen gaan buigen, want dan kan hij opnieuw inscheuren.”

Er is ook iets moois aan een hamervinger. In veel gevallen heeft spalken maanden na de blessure nog zin. “Zelfs na een jaar, als het weefsel nog een beetje rood en actief is, kan hij met een spalkje opnieuw aangroeien.”

Tekst: Malika Sevil