Is slaapwandelen gevaarlijk?

Is slaapwandelen gevaarlijk? Neuroloog Arthur Kurvers helpt ons uit de droom. Waarom gaan mensen slaapwandelen?

2013-12-11 18:12:27 DEN HAAG ILLUSTRATIE - Een jongen in pyjama gluurt door de gordijnen. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

“Er is geen reden, maar in sommige families is de kans groter; er is een erfelijke component. Het zijn vooral kinderen die het doen, rond het twintigste levensjaar houden mensen er meestal vanzelf mee op.”

Is het gevaarlijk?

“Over het algemeen is het een onschuldig fenomeen dat je niet per se hoeft te behandelen, het is hooguit ongemakkelijk voor anderen. Sommige mensen komen alleen overeind in bed, kijken wat verdwaasd om zich heen en slapen weer verder. Maar er zijn ook mensen die de slaapkamer of zelfs het huis uit lopen. Die slaapwandelaars wil je beschermen tegen zichzelf. Het is dus niet gevaarlijk, tenzij je in de dakgoot gaat slaapwandelen natuurlijk.”

Klopt het stereotiepe beeld van de slaapwandelaar die met zijn armen gestrekt voor zich uit loopt?

“Dat is onzin.”

Klopt het wel dat je slaapwandelaars nooit wakker mag maken?

“Dat dat gevaarlijk zou zijn, is ook onzin. Maar het is wel beter om een slaapwandelaar terug naar zijn bed te leiden om paniek te voorkomen als hij of zij wakker wordt in een vreemde omgeving en niet weet hoe hij of zij daar terecht is gekomen. Als je slaapwandelt, ben je wakker genoeg om complexe handelingen uit te voeren, zoals lopen, maar te slaperig om het bewust mee te maken. Daarom herinner je slaapwandelen niet.”

Soms gebruiken mensen slaapwandelen als smoes voor vreetbuien of andere nachtelijke uitspattingen.

“Je kan ’s nachts de koelkast leegeten zonder dat je dat merkt, al is dat nog zeldzamer dan slaapwandelen.”