Is verse groente gezonder dan diepvries of blik?

Zijn verse groenten beter of kun je net zo goed groente uit de diepvries, uit een pot of uit een blik eten? Gezondheid en Co zocht het voor je uit.

Groente

Dat groente goed voor je is, hoeven we je niet te vertellen. Toch is het voor veel mensen iedere dag weer een uitdaging om de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram te komen. Maar moet je dan kiezen voor vers, uit blik, uit een pot of uit de diepvries? Je mag zelf kiezen wat het beste bij je past. De vraag zit eigenlijk niet in wat het beste is, maar in welk seizoen is het en hoeveel tijd heb je? Een blik sperziebonen is eerder opgewarmd dan verse boontjes die je eerst ook nog moet punten. En natuurlijk is de vraag: Wat vind je lekkerder het belangrijkst.

Verse groente

Verse groente is ook echt vers. Veel verse seizoensgroente komt van telers uit ons eigen land en ligt binnen 1,5 dag na de oogst in de winkel. Verser kan bijna niet. Hoe langer je groente of fruit echter bewaart, hoe meer vitamines er verloren gaan.

Diepvries

Diepvriesgroente kun je langer bewaren dan verse groente. Het is gemakkelijk want je hoeft de groente niet meer schoon te maken. Direct na de oogst wordt de groente ingevroren waardoor de voedingsstoffen en dus ook de vitamines behouden blijven en de smaak en structuur niet verandert. Ook kun je de groente gemakkelijker portioneren waardoor je minder weggooit.

Blik of pot?

Groente in blik of pot wordt ook meteen na de oogst geconserveerd. Door de verhitting is deze groente langer houdbaar. Dat heeft meteen weer een ander voordeel. Een pot of blik zet je op een plank en je kunt het maanden en soms zelfs jaren laten staan. Hierdoor heb je altijd groente in huis. Bovendien zijn er veel peulvruchten te krijgen in blik of pot wat weer ideaal is voor vegetariërs of veganisten. Je krijgt dan in ieder geval je eiwitten binnen.

Hier moet je op letten

  • Let op dat er geen suiker is toegevoegd. Vaak wordt dit gedaan bij groente en fruit in blik of in een pot.
  • Kijk bij diepvriesspullen dat er geen grote ijskristallen in zitten. Deze kristallen komen alleen als het product eerder ontdooid is geweest
  • Vries diepvriesgroente en diepvriesfruit meteen in als je thuis bent. De temperatuur van je vriezer moet -18 graden zijn.
  • Ingevroren groente en fruit blijft ongeveer een half jaar goed, tenzij anders is aangegeven op de verpakking
  • Op potten en blikken staat een houdbaarheidsdatum
  • Kook groente nooit te lang. Voedingstoffen die in het water oplossen gaan namelijk verloren tijdens het koken. Gebruik dus ook nooit teveel water.
  • Door groente te stomen blijven de meeste voedingsstoffen bewaard.