Suiker uit frisdrank kan jicht veroorzaken

,,Sodeju”, zei meneer, toen hij de spreekkamer binnen strompelde, ,,wat doet mij die voet zeer! Ik kom voor mijn diabetes maar heb ook jicht. Heeft u daar ook niet een dieet voor?” Meneer keek mij aan met een blik van ,,nee, vast niet…” Maar mijn reactie was: ,,Ja, misschien wel.” Zijn interesse was gewekt.

Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.
Janet Noome, columnist Gezondheid en Co.

Jicht

Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal bij de grote teen. Het gewricht wordt dik, rood, warm en bijzonder pijnlijk. Zo’n jichtaanval kan wel een week of drie duren. Het specifieke aan jicht is dat de ontsteking ontstaat door de vorming van urinezuurkristallen in het gewricht. Dat veroorzaakt de pijnlijke ontsteking. De reden voor kristalvorming is een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed. Maar toch krijgt dan niet iedereen jicht. Gemiddeld heeft maar één op de tien mensen hier last van. En mannen vaker dan vrouwen. Waarom is niet bekend. Jicht ontstaat meestal na het veertigste levensjaar.

Een veel voorkomende oorzaak van jicht is een probleem met de nierfunctie waardoor de uitscheiding van urinezuur niet optimaal is. Bij bepaalde medicijnen en stevig alcoholgebruik kunnen de nieren soms ook te weinig urinezuur afvoeren.
Vroeger dacht men dat een purinerijke voeding jicht veroorzaakte. Purines zijn de afbraakproducten uit vlees. Daarom werd jicht in de volksmond wel “slagersziekte” genoemd. Maar het lichaam maakt zelf ook purines aan dus dit klopte niet helemaal.
De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat voedsel met veel suikers waaronder fructose (vruchtensuiker) jicht kan uitlokken. Mensen die veel frisdrank of vruchtensap drinken hebben vaker jicht. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan twee glazen frisdrank per dag het risico op jicht zelfs verdubbelt. Fructose is een type suiker dat op grote schaal in de voedingsindustrie gebruikt wordt.

Pepsi, Cola, coca cola, frisdrank,

Dieet

Als dan blijkt dat de kans op een jichtaanval ook nog eens groter is bij mensen met een flink overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 wordt het plaatje helder. En deze meneer? Hij is koolhydraatarm gaan eten, heeft de liter frisdrank per dag en zijn bier laten staan, is twaalf kilo afgevallen en heeft sinds een half jaar geen jichtaanval meer gehad. En… hij heeft mooie bloedsuikers.