Junior college over vaccins voor jongeren op YouTube | column Ton de Boer

Het aantal volwassenen dat is geprikt met een coronavaccin groeit gestaag in ons land. Dat is mooi, want we zien daardoor de besmettingen en de ziekenhuisopnames teruglopen. Hoe zit het met de één miljoen kinderen – of moet ik zeggen jongeren – tussen de 12 en 17 jaar?

Ton de Boer
Ton de Boer. Voorzitter CBG. Foto: Angeliek de Jonge

Eind mei kwam er al op Europees niveau groen licht: een prik met Pfizer is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. De Gezondheidsraad gaf vorige week het advies kinderen vanaf 12 jaar ook te gaan vaccineren. De minister nam het over en de eerste jongeren zijn al uitgenodigd.

Maar gaan ze ook? Natuurlijk is de prik vrijwillig. Daarom is het heel belangrijk dat deze jongeren samen met hun ouders een verstandige keus maken. Gebaseerd op de juiste informatie. En dat is best moeilijk in een tijd dat er vooral heel veel informatie beschikbaar is, die niet altijd even betrouwbaar is.

Zo hoorde ik dat er op sociale media als TikTok en Instagram rondgaat dat je door de prik in een zombie of een robot verandert. Spookverhalen waar veel jongeren al swipend wel doorheen zullen prikken… Maar toch. Ook zonder die zombieverhalen zijn er discussies over het prikken van deze jongeren. Op Twitter bijvoorbeeld. Onder de hashtag #BlijfVanOnzeKinderenAf vragen mensen zich af hoe het zit met de lange termijneffecten. Ook komt weer voorbij dat het vaccin nog experimenteel zou zijn, wat niet klopt.

Ik snap de zorgen die er zijn heel goed. Daar moeten we niet te licht over denken. En het is goed dat mensen kritisch nadenken. Ik hoop wel dat jongeren én ouders daarvoor afgaan op betrouwbare informatie. Als Nederlandse medicijnautoriteit dragen we daar graag ons steentje aan bij. Daarom geven we maandag 12 juli een college voor scholieren, samen met de Universiteit Utrecht. Het college is live te volgen via ons YouTube-kanaal.

Tijdens het ’Junior coronacollege: vragen over vaccins’ geef ik antwoord op de vragen van middelbare scholieren. Dat doe ik samen met kinderarts Patricia Bruijning en met Naomi van Steenbergen, filosoof en ethicus van de Universiteit Utrecht. We vertellen wat een vaccin doet in je lichaam. En we leggen uit wat de voor- én de nadelen zijn van vaccinatie als je jong bent. We beantwoorden vragen uit de zaal én via de livechat op YouTube.

Eén ding ga ik zeker niet vertellen, tijdens het college. Welke keus de jongeren moeten maken. Wel prikken of niet prikken, die keus is aan iedereen persoonlijk. Wij kunnen alleen maar zorgen dat we betrouwbare informatie en de juiste feiten delen.

Kent u of bent u de ouder van een jongere tussen de 12 en 17 jaar? Kijk dan maandag 12 juli vanaf 14.30 uur naar het ’Junior coronacollege’. Live te volgen via ons YouTube-kanaal. Meer informatie op cbg-meb.nl

Ton de Boer is voorzitter van de Nederlandse medicijnautoriteit, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Eens per maand schrijft hij in deze krant over zijn ervaringen en dilemma’s rond medicijnen.