Kalknagel. Wat te doen bij een schimmelnagel

Door overmatige hygiëne is de westerse mens kwetsbaarder geworden tegen schimmels. Zo krijgen zwemmerseczeem en schimmelnagels de kans. Wat is een kalknagel, en hoe kom je (blijvend) van schimmelnagels af?

kalknagels

Voeten

“Kijk in de zomer eens om je heen op het strand. Hoeveel mensen zitten er niet met hun tenen in het zand? Echt niet alleen omdat het zo lekker koel aanvoelt. Meestal willen ze hun lelijke schimmelnagels verstoppen.” Pedicure Gea van Gelder komt in haar praktijk in Leeuwarden veel schaamte tegen. “Zelfs voor ons. Jammer dat mensen pas bij ons komen als ze er echt niet meer onderuit kunnen, omdat ze zoveel last van hun nagels hebben.” Van Gelder volgde de opleiding schimmelnageldiagnostiek en behandelt soms complete gezinnen.

“Als het probleem de kop op steekt, krijgen vaak alle gezinsleden er mee te maken. Neem alleen al de badmat, één grote bron van schimmels. De oorzaak is onder meer te vinden in het feit dat we ons te goed wassen. En dan ook nog met alkalische zeep, die de beschermlaag van de huid aantast zodat schimmels en bacteriën makkelijker kunnen binnendringen. Vooral in de voeten, die het eerste contact met de vloer vormen.”

Kalknagel of schimmelnagel symptomen

Er zijn duidelijke symptomen die duiden op een kalknagelinfectie. De volgende kenmerken kunnen je opvallen:

 • Je nagels beginnen er dof uit te zien en verliezen hun natuurlijke glans
 • De rand van de nagel verkleurt
 • Witte of gele vlekken in het midden van de nagel
 • Een verdikking van de nagel, die ook broos kan worden
 • De nagel brokkelt af en splijt, of komt zelfs los van de huid
 • Discomfort bij het dragen van schoenen, lopen, of lang staan

Als je deze symptomen herkent, dan is het belangrijk om snel te handelen. Als je de infectie niet behandelt bestaat er een kans dat het zich ook op de andere nagels verspreidt.

kalknagel

Wat is een schimmelnagel/ kalknagel?

Bij veel mensen slaat de schimmel over naar de teennagels. De nagels gaan streepjes vertonen, worden brokkelig geelwit of bruin. Ze groeien niet meer normaal in de lengte, maar verdikken zich. Hierdoor is de naam ’kalknagels’ ontstaan, terwijl ze niets met verkalking van doen hebben. Gevaarlijk zijn schimmelnagels niet. Alleen in uitzonderlijke gevallen bij patiënten met verlaagde weerstand kunnen bacteriën binnendringen.

De pedicure begint met het frezen en schoonmaken van de nagels en ze start een behandeling met lotions of crèmes. Drie maanden lang dient men deze middelen thuis te gebruiken. Daarnaast wordt eens per zes weken een controlebezoek gepland. “De huisarts kan in uiterste gevallen pillen voorschrijven die nogal wat bijwerkingen kunnen hebben. Een goede controle van de leverwaarden is daarbij wenselijk, maar dat gebeurt niet altijd.”

Nagellak op schimmelnagel

Vooral vrouwen vinden hun schimmelnagels lelijk. “Een kleurige nagellak erover lijkt de oplossing, maar is het niet. Daarmee sluit je de nagel voor alle zuurstof af. Je kunt het probleem op die manier tijdelijk verdoezelen, maar er komt een moment dat de nagels te dik worden om zelf te knippen en dat ze zeer doen.” Met een zonvakantie in zicht waarbij de blote voeten in open sandaaltjes er netjes uit moeten zien, bestaat er een noodoplossing: gelnagels. Een gelnagel met ciclopirox of amorolfine wordt over de zwaar beschadigde nagel heen gelegd en kan gelakt worden. De behandelduur (dagelijks of wekelijks aanbrengen) kan variëren van drie tot twaalf maanden.

Kalknagel oorzaken

Een kalknagel ontstaat meestal op een vochtige of beschadigde huid of nagel. Schimmels houden van warme, vochtige plekken en vinden zweetsokken en schoenen dan ook een ideale broedplaats. Hoe droger de omgeving is, hoe minder schimmels er zullen groeien. Factoren die het ontstaan van een kalknagel vergroten, zijn erfelijke aanleg en een verminderde afweer door ziekte of medicijngebruik.

Kalknagelinfecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende schimmels zoals candida, de schimmel die spruw veroorzaakt, maar vaak is het dezelfde soort schimmel die ook voetschimmel, of zwemmerseczeem veroorzaakt genaamd: Dermatofyt (ofwel Ringworm). De schimmels worden direct overgedragen van persoon tot persoon en bevinden zich in sokken, schoenen en tapijten.

Kalknagel behandelen

Je kunt je kalknagel of schimmelnagel ook sneller behandelen. Korter en effectiever zijn antischimmeltabletten (terbinafine): drie maanden dagelijks een tablet. Mogelijke bijwerkingen zijn helaas maag- en darmklachten of leverfunctiestoornissen. Het wordt aanbevolen na zes weken slikken de leverwaarden te controleren. Nieuw is lasertherapie. Simpel uitgelegd doodt de straling de schimmel door middel van warmte. Over het succespercentage en frequentie van behandelingen is nog geen eenduidigheid.

Hoe vermijd je het?

 • Voeten zonder zeep wassen, goed afdrogen (ook tussen de tenen), elke dag schone katoenen sokken aandoen en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen dragen. Dat kan helpen de groei tegen
 • te gaan of nieuwe schimmelinfecties te voorkomen.
 • Ook een goed idee: slippers dragen in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen.
kalknagel

Wat kun je doen als je een kalknagel hebt?

 • Een vervormde of hinderlijke nagel kan met puimsteen of vijl bijgewerkt worden, eventueel door een pedicure. Het is niet nodig om schimmelnagels voor een deel of helemaal te verwijderen.
 • Een lelijke nagel lakken mag.
 • De arts kan antischimmelpillen voorschrijven. Die kunnen helpen bij kalknagels, maar helaas niet altijd. Bovendien kunnen ze bijwerkingen hebben en is het risico dat de kalknagels terugkomen aanzienlijk.

Tips van onze lezers

Of de tips werken durven we niet te zeggen, maar we kregen ze van onze lezers en die zweren erbij. Baat het niet…

 • Dagelijks insmeren met een dikke laag Sudocrème en een gaasje erover. Sudocrème staat bij de baby artikelen.
 • Als je een kalk nagel hebt kun je er het beste Vicks Vaporub (wat je normaal op je borst smeert bij een verkoudheid) erop smeren! Tip van mijn eigen huisarts gekregen, en werkt écht!
 • Elke dag na het douchen de nagel (bovenop en onder de rand) insmeren met betadine/jodium.

Heb jij ook een tip? Mail dan naar gezondheidenco@ndcmediagroep.nl