Word je echt sneller dronken in de zon?

Wanneer het zonnetje verschijnt zoeken mensen massaal de terrasjes op en vaak wordt daar een alcoholisch drankje besteld. Heeft de combinatie van zon en alcohol misschien ook negatieve bijwerkingen? We zochten het uit. dronken

Alcohol

Wanneer het warm is lijkt de alcohol te lonken. Een koud glas bier, een glaasje rosé. Maar is dat verstandig of ben je sneller dronken? Er bestaat een hardnekkig idee dat je eerder dronken wordt in de zon. Want met warm weer gaat je hart sneller kloppen en dus je bloed sneller stromen, zodat zo veel mogelijk warmte kan worden afgegeven door de haarvaten in de huid. Door die snelle doorstroming zou de alcohol eerder je hersenen bereiken. Andere theorie: als het warm is, zweet je. Bloed bestaat voor een groot deel uit water en door te zweten wordt dus het totale bloedvolume in je lichaam geringer. De concentratie alcohol in het bloed zou daardoor hoger worden. Waar of niet waar? We weten het niet. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk onderzocht. Mocht de zon al effect hebben, dan zal dat minimaal zijn. Maar hoe kan het dan dat we eerder dronken of aangeschoten zijn? Waarschijnlijk komt dat omdat je door de dorst meer gaat drinken. dronken

Huidkanker

Een groter gevaar is volgens de deskundigen huidkanker. Je herkent het vast wel. Knalrode, dronken Engelsen bij het zwembad. Alcohol en zon zou wel eens gevaarlijker kunnen zijn dan we denken. Een groep internationale wetenschappers in het British Journal of Dermatology zette zestien studies op een rijtje en de conclusie klonk onheilspellend: wie meer dan een glas alcohol per dag drinkt, heeft 20 procent meer kans op een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.

Alcohol wordt na consumptie in het lichaam omgezet in acetaldehyde en die stof maakt de huid gevoeliger voor zonlicht, aldus de onderzoekers. Daardoor zou sneller DNA-schade in de huidcellen ontstaan. Het schijnt ook nog uit te maken wat je drinkt: witte wijn en gedistilleerd leveren een risico op, terwijl rode wijn juist beschermt, zo blijkt uit onderzoek onder 60.000 Amerikaanse vrouwen die tien jaar lang werden gevolgd.

dronken

Volgens hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten klopt het dat resveratrol, een stof uit de schil van rode druiven, de huid een beetje beschut tegen zonnestralen, zegt hij, net als een bepaalde stof in broccoli. En het afbraakproduct van alcohol doet precies het omgekeerde. Maar dat soort onderzoek, zegt hij, is gedaan in schaaltjes en cellen en dieren, en met hoeveelheden die een mens nauwelijks in het bloed kan krijgen. Je moet dagelijks tien stronken broccoli eten en je bezatten aan de (rode) wijn, bedoelt hij, om enigszins in de buurt te komen van een effect.

Verdovend effect

Nijsten vermoedt dat het verband tussen alcoholinname en de zon niet rechtstreeks aan de alcohol ligt, maar aan de gevolgen van dat alcoholgebruik. Wie op een terras aan de drank gaat, blijft langer zitten en krijgt dus meer zon op de huid. En die roodverbrande Engelsen zijn in benevelde toestand natuurlijk gewoon vergeten om zichzelf goed in te smeren met zonnebrand.

Bovendien koelt je huid mogelijk sneller af als je alcohol drinkt, legt Nijsten uit: alcohol zet je bloedvaten open, waardoor je sneller via de huid warmte verliest. Daardoor merk je minder snel dat je verbrandt en blijf je langer in de zon zitten. Alcohol heeft bovendien een verdovend effect, waardoor je de pijn door verbranding minder opmerkt. Dat verklaart waarom Amerikaanse onderzoekers ernstigere verbrandingen vonden bij mensen die op het strand alcohol hadden gedronken dan bij de niet-drinkers.