Kies of tand trekken. Tips voor na de extractie

Een tand of kies wordt niet zomaar getrokken. Vaak is de tand of kies niet meer te redden, maar kiezen worden ook wel getrokken omdat er onvoldoende ruimte is in de kaak. Wat moet je doen nadat je tand of kies getrokken is?

kies trekken
Foto: Shutterstock

Kies of tand trekken

Wanneer je een tand of kies moet laten trekken krijg je van je tandarts eerst verdoving. Deze verdoving zal na een uurtje of drie uitgewerkt zijn. Daarna maakt je tandarts de tand of kies los door een draaiende of wrikkende beweging te maken met een zogenaamde hevel. Vervolgens wordt de tand of kies met een tang verwijderd. Dit is een vervelend gevoel, maar dankzij de verdoving niet pijnlijk.

Als de verdoving eruit is

Wanneer de verdoving is uitgewerkt kun je een pijnlijk gevoel krijgen. De meeste tandartsen adviseren dan ook om een pijnstiller te nemen. Paracetamol of Ibuprofe heeft de voorkeur.

Bloeding

Soms bloedt een wondje in je mond. Dit lijkt heel veel bloed te zijn, maar het bloed is vermengd met je speeksel. Vind je het vervelend dan kun je een dubbelgevouwen gaasje of een opgerolde katoenen zakdoek op de wond dichtbijten. Doe dat ongeveer een kwartier. Stop het bloeden niet dan moet je rechtop blijven zitten en de tandarts even bellen. Ga vooral niet liggen.

Pijn

Soms kun je een beetje koorts krijgen na het trekken van een tand of kies. Dat is hel normaal. Loopt je lichaamstemperatuur op naar 39 graden of meer dan moet je je tandarts bellen. Ook kun je soms een dikke kaak krijgen. Om de zwelling te minderen kun je meteen bij thuiskomst je kaak koelen. Dat doe je door ijsklontjes in een plastic zakje te doen. Dat zakje stop je in een washandje en houd je tegen het wang waar de kies getrokken is. Zo’n zwelling kan wel een dag of drie duren. Ook kan je wang blauw worden. Wanneer de zwelling blijft of als je slik-klachten hebt moet je ook contact opnemen met je tandarts.

Wond in mond

Meestal duurt het een dag of toen voor het wondje in je mond dicht is. Met spoelen verwijder je het stollende bloed. Daarom mag je de eerste dag ook niet spoelen. Natuurlijk mag je wel gewoon drinken. Alcohol en roken kunnen de genezing vertragen.

Wanneer kun je weer eten en drinken?

Je kunt weer eten en drinken als de verdoving uitgewerkt is. Wacht wel tot de verdoving helemaal verdwenen is, anders kun je namelijk op je wang op lip bijten.

Tandenpoetsen

Na het trekken van tanden en kiezen kun je je gebit normaal poetsen. Doe wel voorzichtig op de plaats waar de tand of kies getrokken is.