Koliek. Vervelende buikkrampjes bij je baby

Iedere baby heeft zijn huil- of moppermoment. En meestal zijn die op de momenten dat het jou niet goed uitkomt. Soms doet een baby dat omdat het problemen heeft met de spijsvertering. Ergens in dat lijfje zit iets dwars.

Je kunt er wel gek van worden. Buikkrampjes bij baby’s. Vaak trekt je kindje de beentjes in, balt de vuisten en huilt soms urenlang hartverscheurend. Werkelijk niets lijkt te helpen. Het kan zijn dat hij last heeft van koliek.

koliek
Foto: Shutterstock

Koliek

Wanneer je baby zeker drie weken lang meer dan drie keer per week langer dan drie uren huilt terwijl het voldoende voeding krijgt en aandacht, kan er sprake zijn van koliek. Ongeveer veertig procent van de baby’s heeft daar last van.

Vaak beginnen de klachten tussen de derde en de zesde week na de geboorte. Ze verdwijnen vaak weer als je kind 3 maanden is. Dat lijkt kort, maar het zijn zware weken voor ouders en kind.

Oorzaak koliek

Wat de oorzaak is van koliek, is niet bekend. Wel dat baby’s die er last van hebben hun benen naar hun buik optrekken waardoor gedacht wordt dat ze buikpijn hebben. Het maakt ook niet uit of je je kind borstvoeding geeft of flesvoeding. In beide gevallen kan je kind klachten krijgen. Wisselen heeft dus geen zin.

Koliek werd altijd geweten aan het onvolgroeide spijsverteringskanaal van de baby waardoor gasvorming plaats zou vinden. Weer anderen zeggen dat het te maken heeft met het onvolgroeide zenuwstelsel van een baby en zijn onvermogen om zich af te sluiten voor de vele prikkels. Een allergie voor koemelkeiwit kan ook de oorzaak zijn. Bij het vermoeden van een allergie voor koemelk is het belangrijk het consultatiebureau of huisarts te raadplegen. Stel nooit zelf een diagnose!

koliek

Is koliek gevaarlijk?

Koliek is ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf aan het einde van de derde maand. Wel is het erg zwaar voor ouders of verzorgers die constant het gehuil van de baby aan moeten horen.

Wat kun je doen?

Elke baby is weer anders. Het blijft dus een kwestie van uitproberen, voor je erachter komt welke methode het beste werkt voor jouw baby. Het belangrijkste is dat je je kindje weet te kalmeren en dat je zelf ook rustig blijft. Dat kun je doen door de volgende dingen:

  • Zet je kind in de auto en rijdt een rondje. Misschien valt het in slaap. Het is het proberen waard toch?
  • Wipstoeltje. Een wipstoeltje wil je kind ook wel eens kalmeren. Door het trillen zou je kind rustig moeten worden. Er zijn zelfs mensen die een stoeltje op de wasmachine zetten. Op sommige kinderen zou dit een kalmerend effect hebben. Blijf wel altijd in de buurt zodat het niet van de wasmachine aftrilt. De stofzuiger of afzuigkap aanzetten wil ook wel eens helpen.
  • Wandel rond. Doe de baby in een draagzak en loop rondjes.
  • Inbakeren is een gebruik waarbij baby’s strak worden ingezwachteld. Daardoor krijgt het kind minder prikkels van buiten en wordt het kind rustig. Let op: Er zijn nog medische indicaties waarbij inbakeren wordt afgeraden.
  • Masseer je kleintje. Van aanrakingen kan hij of zij ook rustiger worden.
  • Verander van omgeving. Neem je baby mee naar buiten of doe het in bad. Sommige baby’s hebben daar baat bij.

Zwaar

Het hebben van een huilbaby is niet gemakkelijk. Aanvaard dan ook hulp als je het aangeboden krijgt. Van dagelijks in het gehuil van je kindje zitten, terwijl je niet weet wat je moet doet, wordt niemand beter. Praat er ook over met je partner want koliek kan zelfs tot relatieproblemen leiden. Neem zo nu en dan even een pauze.

Huisarts

Neem altijd contact op met je huisarts als je baby koorts krijgt, afvalt, de koliek symptomen na drie maanden niet verdwijnen of als je het gewoon simpelweg niet vertrouwt.