Kun je ziek worden van zonder jas naar buiten gaan?

“Doe je jas maar aan, anders word  je ziek”. Ik hoor het mijn moeder nog roepen en ik betrap me er zelf ook vaak op dat ik het zeg, maar klopt dit wel? Heeft het onze jas aandoen wel iets met verkoudheid te maken?

Onzin!

Het koud hebben wil niet zeggen dat je een verkoudheid zal oplopen. Die loopneus en keelpijn komen tot stand wanneer virussen zich een weg banen naar je mond, neus of ogen, meestal wanneer je door iemand anders die besmet was ermee in contact bent gekomen. Het is dus niet waar wat je verkouden wordt omdat je zonder jas buiten bent geweest. 

Waar komt deze fabel vandaan?

Het misverstand dat je verkouden wordt door zonder jas of met natte haren buiten te komen, komt waarschijnlijk voort uit het stijgend aantal verkoudheden en ziektes in de koude maanden. Maar de verklaring daarvoor is dan vooral dat je vaker binnen bent en dicht op elkaar zit met anderen, waardoor ziektes makkelijker verspreid raken. Een goede reden om een stukje te wandelen.

Kou

Toch speelt de kou ook een rol in het verspreiden van virussen. Koud weer droogt de slijmvliezen in je neus uit, waardoor je gevoeliger bent voor een infectie. Ander onderzoek wijst dan weer uit dat te lange blootstelling aan de kou invloed heeft op onze weerstand. Door de koude beschikken we over minder witte bloedcellen om infecties af te weren, en worden we makkelijker ziek.

Hygiëne

Het blijft dus wél slim om je warm te kleden in de winter. Maar minstens even belangrijk is het om goede hygiënemaatregelen te nemen, zodat je bacteriën op een afstand houdt.

  • Was regelmatig je handen,
  • Blijf uit de buurt van andere zieken en desinfecteer plekken die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt.
  • Zorg daarnaast voor voldoende rust en perk stress zoveel mogelijk in, om je immuunsysteem niet te veel op de proef te stellen.